Georgiana Teodorescu, aleasă europarlamentar pe lista Alianţei AUR în urma scrutinului din 9 iunie 2024, a declarat în cadrul unui interviu pentru emisiunea Be EU, la Antena 3 CNN, că România trebuie să lupte mai mult pentru fermierii români și pentru Schengen. "Nu suntem nici ruda săracă, nu suntem nici prost reprezentați în această legislatură în Parlamentul European", a spus ea.
Sabina Iosub: În primul rând, de ce ați făcut acest pas. Sunteți avocat, sunteți doctori și în științe politice. Din ce am văzut, doctor de asemenea în drept penal. Cum veți folosi toate informațiile acumulate, toate studiile pe care le-ați făcut aici, la nivel european?
Georgiana Teodorescu: În meseria mea de avocat de multe ori acumulez frustrări pe baza faptului că legea e nedreaptă și că judecătorii sunt chemați să aplice o lege strâmbă și nu reușesc să aducă dreptate în viețile oamenilor. Motiv pentru care, pentru a schimba ceva, mergi un pas mai sus la locul unde se face legea și ajungi să te implici, iată, în politică și să fii astăzi la Strasbourg, mâine la Bruxelles pentru a ajuta procesul legislativ și pentru a face lucrurile în așa fel încât în România legile care ne ajung de la nivel european să fie gândite și făcute și în interesul românilor.
Sabina Iosub: Este o zonă presupun pe care o veți urmări în continuare, cea legată de legi, libertăți, absolut, drepturi ale oamenilor. Sunt însă și alte lucruri pe care le aveți ca obiective, să spunem în acest mandat cu ce gând ați pornit la acest drum?
Georgiana Teodorescu: Cu un gând primordial, prioritar, și anume România și români. Tot ce se întâmplă la nivel european și care poate să aibă un efect direct asupra vieții românilor să fie corect și proporțional. Românii sunt cetățeni egali în drepturi cu toți ceilalți cetățeni europeni și nu trebuie să ajungem să ne simțim vreodată altfel. Nu suntem nici ruda săracă, nu suntem nici prost reprezentați în această legislatură în Parlamentul European. Cu voia românilor și a lui D-zeu sunt mulți patrioți care vor lupta pentru drepturile românilor. Și atunci ăsta este scopul principal pentru care am venit și misiunea noastră, a celor de la AUR, în Parlamentul European, în ceea ce privește comisiile din care voi face parte. Lucrurile astea se vor tranșa săptămâna viitoare la Bruxelles, după cum bine știți, dar deja s-au setat anumite preferințe. În ceea ce mă privește, cred că voi fi în comisia de employment, de dreptul muncii și de afaceri legate de dreptul muncii. Sigur că mai există și comisii în care suntem ca membri supleanți. Aici vor fi mai multe, în care ne vom împărți pentru a acoperi cât mai multe zone de interes, astfel încât să avem acces la toate pachetele legislative care ajung în Parlamentul European, să putem să le citim, să putem să facem amendamente și sigur că să le aducem la cunoștința românilor. Există. De-a lungul timpului, au existat foarte multe discuții legate de cât de puternică este România la nivel european. Dacă ne uităm strict la cifre, 33 de europarlamentari ne arată că suntem a șasea țară din Uniunea Europeană și ar trebui să fim foarte puternici, să fim o voci aici.
Sabina Iosub: Credeți că veți reuși alături de ceilalți europarlamentari din celelalte grupuri, voi, cei 33 de reprezentanți ai României, să ne apărați mai bine drepturile?
Georgiana Teodorescu: Noi, cei de la AUR, cel puțin delegația noastră formată din șase europarlamentari, cu certitudinea asta ne vom strădui să facem și sperăm că și ceilalți români din echipa de 33, așa cum bine spuneați, vor pune România pe primul loc.
Sabina Iosub: Unde credeți că stăm cel mai prost? Sau care ar fi lucrurile? Unde ar trebui delegația României să fie mai atentă dacă vreți să lucreze mai mult, unde sunt nedreptățile în ceea ce ne privește?
Georgiana Teodorescu: Sunt foarte multe lucruri și o să vă dau doar două exemple așa rapid, prima chestiune în situația cu Schengen-ul pe care o cunoaștem foarte bine, România a îndeplini absolut toate condițiile pentru a intra în Schengen de mai bine de 13 ani și totuși astăzi suntem într-un pseudo-Schengen doar aerian, terestru. Încă nu am intrat și acolo. Este principala problemă de fapt care ne doare și care-i afectează pe transportatori. Este o zonă pe care eu cred că europarlamentarii români ar fi trebuit să se zbată mai mult. Și o spun tocmai pentru că vizez comisia care se ocupă cu Schengen-ul și am citit documente și am văzut că se poate face mai mult.
Un al 2-lea aspect, am fost la audierea doamnei Ursula von der Leyen în grupul politic din care noi facem parte și a fost întrebată la un moment dat doamna Ursula ce interese are și ce vrea să facă mai exact în ceea ce privește soarta fermierilor români, care au ajuns practic falimentari din momentul în care au început cerealele ucrainiene să tranziteze România și, din păcate, mare parte din ele să se verse și în piața românească, ceea ce fără doar și poate poate afecta pe fermieri. Și răspunsul doamnei Ursula von der Leyen a fost unul foarte vag și politically correct așa de politician, în care a spus că sigur, orice început este greu, dar pe de altă parte, Ucraina trebuie ajutată fără doar și poate. Cu toți plătim un preț. În cazul de față, românii plătesc prețul. Românii da, cei de acasă de la noi, fermierii noștri și oamenii care consumă alimente, până la urmă făcute pe baza cerealelor respective. Cât de siguri mai suntem că pâinea pe care o mâncăm în România provine sau nu din grâu produs în Ucraina.
Noi, făcând parte din Uniunea Europeană, avem niște standarde obligatorii pe care trebuie să le respectăm când vine vorba de alimente și de producere a cerealelor, în timp ce Ucraina, nefăcând încă parte din Uniunea Europeană, nu are aceste standarde obligatorii. Prin urmare, inclusiv substanțele pe care le folosesc în țările din afara Uniunii Europene pentru a stropi recoltele sunt substanțe care în Uniunea Europeană au fost de mult scoase în afara legii.
Sabina Iosub: Sunt multe discuții în această zonă, așa cum au fost multe discuții și legat de felul în care, să spunem, trebuie să ne adaptăm la toate schimbările privind înverzirea, tot ce înseamnă Green Deal, consum mai redus de energie și așa mai departe.
Georgiana Teodorescu: Și aici este o problemă și să știți că și povestea cu Green Deal face parte din prioritățile noastre, ale grupului AUR. Este o, cum să zic, o lipsă de echitate în ceea ce privește România, dar asta nu se datorează sau nu este din cauza, în principal a Uniunii Europene, cât din cauza celor care ne-au reprezentat. În timp ce România implementează deja Pactul Verde, închizându-și toate minele de cărbune, pentru că asta a agreat România, sunt alte țări din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania sau Polonia, care și-au negociat amânarea implementării Pactului Verde, având o motivație foarte bună pe care și noi am fi putut să o invocăm, dar reprezentanții noștri nu au făcut-o, și anume că aceste țări nu produc încă suficientă energie verde pentru a acoperi nevoile populației și dacă ar închide minele de cărbune, ar fi nevoite să importe energie. Or, ai noștri, dragi reprezentanți, n-au zis nimic, au luat poziția ghiocelului și rezultatul îl vedem: închidem minele de cărbuni, importăm energie și stați să vedem ce costuri la facturi vom avea de anul viitor.
Sabina Iosub: Mandatul ce s-a încheiat al Parlamentului European a fost unul cu foarte multe crize. A fost pandemia, au fost războaie, criza energetică. Nu știm ce va aduce acest nou mandat, nu știm cum va face față Uniunea Europeană noilor provocări. Știu însă sau sunt convinsă însă că v-ați setat un o țintă atunci când ați pornit pe acest drum. dumneavoastră, personal, o puteți dezvălui acum. Care să fie ținta pe care o aveți în următorii ani, unde vreți să ajungeți? Prin munca pe care o depuneți personal aici, la nivel european?
Georgiana Teodorescu: Ceea ce pot să vă spun și asta nu mă privește doar pe mine, ci pe toți din delegație, este că am intrat, stând drepți în Parlamentul European și ne dorim să plecăm la fel și în momentul în care terminăm acest mandat, să avem curajul și demnitatea de a ne uita în ochii fiecărui român de acasă, fără să ne fie rușine, fără să simțim că am fi putut să ne zbatem mai mult și n-am făcut-o fără să ni se poată reproșa că am venit aici doar ca să luăm salarii mari și în rest, nu am făcut nimic pentru România. Deci, ținta este să obținem cât mai mult pentru români și pentru țară în acest mandat, orice presupune asta, pe orice plan, pe orice comisie vom lucra, eu și colegii mei să ne zbatem cât de mult vom putea.