Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Europarlamentarul Andrey Novakov: „Fondul de solidaritate va fi mărit și vom accelera procedurile”

Europarlamentarul Andrey Novakov: „Fondul de solidaritate va fi mărit și vom accelera procedurile”

andrey novakov
Andrey Novakov, coordonatorul Grupului PPE în Comisia pentru Dezvoltarea Regională, a vorbit în cadrul rubricii Be EU de la Antena 3 CNN despre noile priorități din noul mandat / foto: Antena 3 CNN
de R.M.    |    19 Oct 2024   •   13:29

Andrey Novakov, coordonatorul Grupului PPE în Comisia pentru Dezvoltarea Regională, a vorbit în cadrul rubricii Be EU de la Antena 3 CNN despre ce se va schimba în modul în care sunt alocate fondurile de coeziune. „Nu e nevoie de o altă criză precum COVID, pentru ca oamenii să știe că Uniunea Europeană există”, spune acesta.

„Suntem la începutul unei perioade în care vom defini viitorul politicii de coeziune. Și prefer să vorbesc despre viitorul politicii, nu despre modul în care vom salva, vom proteja împotriva taxelor. Nu vreau să vorbesc despre supraviețuirea politicii de coeziune și, în acest context, mă bucur că România are o poziție atât de înaltă în cadrul Comisiei Europene, aceea de vicepreședinte executiv, ceea ce înseamnă mult. 

Profit acum de ocazie pentru a-mi exprima condoleanțele față de familiile afectate de inundațiile din România, dezastrele naturale vor fi în centrul politicii de coeziune.

Nu se poate să le spui oamenilor că Fondul de Solidaritate va plăti într-un an doar 5% din daune. Avem nevoie de un instrument care va ajuta oamenii când este necesar și cu o sumă semnificativă din daune.

Jumătate din Europa este în această situație, nu doar România, din păcate sunt și Republica Cehă, Ungaria, Austria...Polonia. Deci devine un fel de nouă normalitate să avem inundații în fiecare toamnă sau în timpul primăverilor. Deci asta devine parte din viața noastră, din nefericire. Trebuie să facem față acestei situații. Nu e nevoie de o altă criză precum COVID, pentru ca oamenii să știe că Uniunea Europeană există”, a declarat Andrey Novakov, coordonatorul Grupului PPE în Comisia pentru Dezvoltarea Regională.

Andrey Novakov a vorbit și despre măsurile care ar trebui să fie implementate.

„În primul rând, va urma o dezbatere, la care voi participa activ. Trebuie să abordăm această problemă, în primul rând pentru ca oamenii să știe că ne pasă. Și în al doilea rând, ca să schimbăm acel fond de solidaritate. Deci trebuie să mărim bugetul să accelerăm procedura.

Pentru că nu putem crede că se poate aștepta un an sau chiar șase luni, cel puțin, eforturile mele vor fi spre direcția aceasta. Trebuie să oferim acest instrument pentru fiecare stat membru, la fel cum politica regională trebuie să fie pentru fiecare stat membru, pentru că m-am săturat să explic că nu doar Bulgaria, România beneficiază de această politică și că este un beneficiu pentru tot restul Europei”, a mai adăugat Andrey Novakov.

×
Parteneri
x close