Solicitarea celor doi europarlamentari vine ca urmare a suspiciunii asupra existenței unei posibile încălcări a sancțiunilor împotriva Rusiei de către Austria.
"Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă. Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacității UE de a face față conflictelor și crizelor într-o manieră coordonată. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbește despre loialitatea factorilor de decizie politică și a companiilor sale", se menționează în scrisoare.
Uniunea Europeană și-a asumat o politică de reducere drastică a relațiilor economice cu Rusia, pentru a nu susține mașina de război împotriva Ucrainei. Astfel, importurile Uniunii au scăzut cu aproximativ 82%, în timp ce Austria și-a crescut importurile din Rusia într-un mod spectaculos, în 2021 cu 77,6% față de 2019, iar în 2022 cu 252% comparativ cu 2019.
Scopul acestei solicitări este creșterea presiunii asupra Austriei cu privire la votul negativ nelegitim prin care țin România în afara Spațiului Schengen, vot care provoacă tensiuni în interiorul Uniunii Europene.
"Este important ca europarlamentarii români să acționeze prin toate pârghiile legale pentru a încerca să identifice cauzele posibile ale poziției Austriei, dar și pentru a contribui la rezolvarea acestei situații. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare atât în cazul posibilelor încălcări ale sancțiunilor, cât și în cazul încălcării drepturilor românilor și bulgarilor", susțin cei doi semnatari ai scrisorii.