Antena 3 CNN Be EU Europarlamentar: Vor urma ani grei, dar să nu ne pierdem capul în idei care ne duc spre Rusia. Să rămânem ancorați la România europeană

Europarlamentar: Vor urma ani grei, dar să nu ne pierdem capul în idei care ne duc spre Rusia. Să rămânem ancorați la România europeană

Sabina Iosub
4 minute de citit Publicat la 11:27 14 Dec 2024 Modificat la 12:55 14 Dec 2024
nicu stefanuta
Nicu Ștefănuță, vicepreședinte în Parlamentul European | Sursă foto: Captură video

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a declarat la emisiunea Be EU că următorii patru - cinci ani vor fi foarte grei, dar a subliniat că românii trebuie să rămână ancorați la ceea ce înseamnă România europeană. "Din Europa nu mai trebuie să plecăm niciodată. Trebuie să îmbunătățim ceea ce e de îmbunătățit, dar să nu ne pierdem capul în idei care ne duc în alte zone, spre Rusia, China", a spus el.

VIDEO Interviul integral cu europarlamentarul Nicu Ștefănuță

Sabina Iosub: Nicolae Ștefănuță, au fost audierile comisarilor desemnați. Au fost multe promisiuni. De obicei, când e nevoie de vot, se fac și multe promisiuni. Ce așteptări ai de la noua Comisie?

Nicu Ștefănuță: Audierile de comisari sunt ca promisiunile de căsătorie. Nu totul va fi roz, draga mea, voi fi cel mai minunat soț din lume. Deci, bineînțeles că la audieri lumea se pregătește. Tocește lecția pe de rost, ca la bac, într-un fel, ca să ia 10. Realitatea însă e mai delicată. Și am făcut parte din aceste audieri. L-am luat destul de tare pe comisarul propus din Ungaria, că e responsabil de sănătate și l-am întrebat, de exemplu, despre sănătatea femeilor, el cum vede dreptul la avort, sănătate reproductivă, contracepția, pentru că el vine dintr-un guvern care nu prea respectă drepturile femeilor și dar în același timp, eu cred că ăsta e rolul tău de parlamentari, să iei tare pe cei care își doresc așa promisiunea.  

Sabina Iosub: În ceea ce privește Comisia per ansamblu, care sunt așteptările.

Nicu Ștefănuță: Comisia per ansamblu are o grămadă de crize importante, mai ales cea economică, socială, de inflație și în ceea ce privește pregătirea pentru apărare. Am încredere în președinta Comisiei, cel puțin în ceea ce a promis. Știu că multă lume o condamnă, multă lume o înjură, dar din opțiunile pe care le avem acum, rămâne în continuare o opțiune bună. Inclusiv comisarul din Româniac este un comisar capabil. Doamna Mânzatu este un om capabil și îmi place ca s-a ales un tehnocrat mai degrabă decât un politician vechi. Ea are fi fibra asta de tehnocrat.

Sabina Iosub: La ce să fie România atentă în ceea ce privește prioritățile Comisiei Europene?

Nicu Ștefănuță: De exemplu, pe partea de coeziune. Să impui reforme și alte condiționalități în plus, eu nu cred că este momentul la coeziune. Ce trebuie să facem? Să facem o dată proiectele alea, să consumăm o dată banii din PNRR. OK, am înțeles, 2024 a fost an electoral, iar am pierdut un an practic.

Sabina Iosub: Total electoral. Deci...

Nicu Ștefănuță: Total electoral a fost. Cred că de-abia așteaptă românii să treacă o dată, dar trebuie să ne apucăm să facem proiecte, că sunt banii ăia europeni care nu mai vin și îi pierdem. Și spitalele alea care sunt pe hârtie, trebuie să se construiască. Mai inaugurăm câte o secție pe aici, pe dincolo.21 de spitale au fost decise în 2022, țin minte. Era în decembrie 2022. Astea sunt cele 21 de spitale, plus cele trei regionale care se construiesc. Păi să le vedem o dată. Eu sunt sibian. Lumea crede că în Sibiu e lapte și zahăr, că Klaus Iohannis e din Sibiu sau mai știu ce, dar nu e cazul. Pe sănătate stăm foarte prost, n-avem un spital județean ca lumea și e multe localități sunt la fel.

Linii de tren, nu mai zic. Deci să investim în chestiile care contează, linii de tren, să nu mai faci 8 ore de la Cluj la Sibiu. Deci chestii de genul ăsta care să rămână în urma banilor europeni, așa cum au făcut spaniolii și alții.

Sabina Iosub: În ceea ce privește politica de coeziune există același celebru pericol, când e nevoie de bani suplimentar pentru o anumită zonă pentru o anumită criză, că a fost COVID, că este vorba acum despre zona de apărare. Politica de coeziune pare un coș în care în permanență se găsesc bani și de acolo se pot lua.

Nicu Ștefănuță: Am zis că nu e ok inclusiv când s-au folosit banii din coeziune la COVID. Deci, în cazuri din astea, da, mai punem cu toți în coșul comun sau găsim alte soluții, dar nu este OK să luăm de la proiecte de coeziune. Coeziune înseamnă spitale, drumuri, proiecte de afaceri care nu se mai fac, decât să iau bani de acolo.

Sabina Iosub: În finalul discuției noastre, care e mesajul către cei de acasă care te privesc acum.

Nicu Ștefănuță: Pe următorii patru și 5 ani, după părerea mea, vor urma timpuri grele, vor urma timpuri grele și va fi mai întâi greu, înainte să fie bine. Așa cred eu că va fi greu înainte să fie bine în România, pentru că ne așteaptă timpuri foarte grele și îmi doresc ca oamenii să nu-și piardă firea, să nu se piardă cu capul și să rămână ancorați la ceea ce înseamnă România europeană. Eu cred că din Europa nu mai trebuie să plecăm niciodată. Trebuie să îmbunătățim ceea ce e de îmbunătățit, dar să nu ne pierdem capul în idei care ne duc în alte zone, spre Rusia, China și așa mai departe.

×
x close