"Am acceptat împreună cu mulţi alţi colegi din grup, şi chiar din delegaţia României, de a semna această rezoluţie care mi se pare foarte clară, concisă şi extrem de convingătoare, atâta vreme cât se referă la toate aspectele problemei, de la cele umanitare până la consecinţele economice, felul în care Uniunea Europeană a acţionat.
Aproape nimeni nu îi poate opri pe ruşi, din nefericire. Pentru că nu există soluţii. Mecanismele dreptului internaţional nu au fost niciodată suficiente în cazul unei agresiuni de o asemenea amploare şi oricât de tragic ar fi momentul nu mă pot opri să nu fac o referire la o glumă interbelică, care atunci nu vorbea despre Organizaţia Naţiunilor Unite, ci despre Liga Naţiunilor, bunicul ONU, spunând aşa: La Liga Naţiunilor dispare întotdeauna câte ceva. Dacă este un conflict între un stat mare şi un stat mic, dispare statul mic. Dacă este un conflict între două state mici, dispare conflictul, iar dacă este un conflict între două state mari dispare Liga Naţiunilor.
E o glumă, dar cuprinde esenţa adevărului, iar referirea la sistemul relaţiilor internaţionale de astăzi este cât se poate de directă. Pentru că e adevărat că Federaţia Rusă nu recunoaşte unele dintre prevederile internaţionale care ar pune capăt teoretic unei asemenea intervenţii, cum ar fi Curtea Penală Internaţională şi obligativitatea aplicării tuturor sancţiunilor.
Pe de altă parte, însă, şi dacă Federaţia Rusă ar fi recunoscut existenţa şi valabilitatea, ar fi fost parte acestui document internaţional, nu cred că s-ar fi lăsat convinsă de intervenţia acestei instituţii.
Din punctul meu personal de vedere, Organizaţia Naţiunilor Unite are neapărat nevoie de o reconstrucţie. Un membru permanent cum e cazul Federaţiei Ruse poate, cu dreptul său de veto, să se opună cvasiunanimităţii statelor membre într-o speţă concretă: invazia din Ucraina. Ori aşa ceva e inadmisibil în lumea în care trăim.
Ce a făcut Federaţia Rusă prin invadarea Ucrainei ne-a adus înapoi cu un secol, în perspectiva relaţiilor internaţionale, şi a adus o nouă paradigmă în relaţiile internţionale. A readus forţa ca un argument fundamental căreia aproape nu i te poţi opune. Decât prin forţă", a declarat europarlamentarul Vlad Nistor.
Vlad Nistor, in direct la Be EUEuroparlamentarul Vlad Nistor, în direct de la Strasbourg despre cele mai importante subiecte ale plenarei
Publicată de Be EU pe Luni, 4 aprilie 2022