Președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va spune în câteva ore care este starea Uniunii Europene.
Întrebat la ce să se aștepte România, europarlamentarul Victor Negrescu a spus:
"Este un discurs foarte important, este ultima declarație înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.
Mă aștept la un raport din partea Comisiei Europene, dar, în același timp, la o serie de propuneri concrete pentru perioada rămasă până la viitoarele alegeri. Mă aștept, de asemenea, la propuneri concrete cu privire la România.
Citește și: Cristian Bușoi, despre prioritățile Parlamentului European: "România are mize foarte mari"
Prioritățile Parlamentului EuropeanEuroparlamentarul Victor Negrescu este în direct la Be EU
Publicată de Be EU pe Marţi, 12 septembrie 2023
Vreau din partea președintei Comisiei Europene să vină cu o dată certă privind aderarea României la Spațiul Schengen pentru că avem nevoie de această asumare politică a Executivului european sau dacă nu se va reuși un vot pentru aderarea României, măcar să vedem ce va face Comisia Europeană pentru a sprijinii țara noastră pe mai departe.
Mă aștept din partea președintei Comisiei Europene să vorbească despre sprijinul necesar pentru statele aflate la frontiera cu Ucraina, în mod special România.
Mă refer la măsuri concrete de sprijin pentru fermierii români, pentru dezvoltarea infrastructurii.
Avem nevoie să transmitem un mesaj de solidaritate cu statele aflate în prima linie, un mesaj cu România, mai ales în contextul pe care îl traversează țara noastră", a spus Victor Negrescu.
Întrebat cum și când poate intra România în Schengen, europarlamentarul a spus:
"În acest moment există mai multe reuniuni prevăzute. În calendarul preliminar al președinției spaniole, ar fi trebuit să avem o discuție în octombrie, însă devine tot mai clar că lucrurile nu au evoluat.
Austria se opune în continuare și ar fi un ultim moment în decembrie
Poate oportun pentru țara noastră pentru că atunci vor avea loc alegerile din Olanda.
Trebuie să gândim toate variantele. Ideal ar fi ca în cazul în care nu avem un vot pozitiv, eu sper în continuare la un vot pozitiv, să reacționăm. Executivul European, Parlamentul European și România, împreună să ajungă la un punct de vedere comun și să atace un eventual nou veto în fața Curții de Justiție Europene, a mai precizat Victor Negrescu.