Antena 3 CNN Externe Eugen Tomac, despre prioritățile din noul mandat de europarlamentar: „Pensia minimă europeană, un subiect care mă interesează”

Eugen Tomac, despre prioritățile din noul mandat de europarlamentar: „Pensia minimă europeană, un subiect care mă interesează”

Roxana Mihăiescu
6 minute de citit Publicat la 14:07 14 Sep 2024 Modificat la 15:01 13 Ian 2025
europarlamentar eugen tomac
Eugen Tomac a prezentat prioritățile din noul mandat de europarlamentar, în cadrul emisiunii Be EU / foto: Antena 3 CNN

Eugen Tomac a vorbit, în cadrul rubricii Be EU, despre obiectivele principale din noul mandat de europarlamentar. 

Europarlamentarul a subliniat și cât de important este ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană.

„Pentru cineva care nu mai este la primul mandat, lucrurile devin ceva mai clare și n-aș spune mai ușoare, dar cu mai puțin timp pierdut pentru a înțelege mecanismele de funcționare ale Parlamentului European. Evident că pe temele care mă preocupă mă voi concentra și în al doilea mandat, dar nu doar atât.

Am ales de această dată să încerc să duc un proiect care este extrem de important pentru mine, dar și pentru țară, de aceea mi-am extins portofoliu de activități în ceea ce privește comisiile, voi merge în comisia cult, evident, voi rămâne și în comisia pentru forță de muncă, dar doar ca substitut, pentru că vom avea teme importante pe acest palier, cum ar fi pensia minimă europeană, un subiect care mă interesează și care este de interes major pentru cetățenii români.

Dar în ultima parte a mandatului trecut m-am concentrat pe acea rezoluție istorică pentru România privind recuperarea tezaurului și mi-am dat seama că era foarte important dacă aș fi fost membru în comisia cult. De aceea, pentru că acest subiect pentru mine va reprezenta o prioritate și în acest mandat, am optat pentru această comisie.

De asemenea, cred că este de la sine înțeles că am optat să fiu parte din delegația pentru relația cu Republica Moldova. Relația cu Republica Moldova intră într-o nouă etapă, au început negocierile. Republica Moldova va avea nevoie de sprijin constant și tehnic, nu doar politic. Și pentru că mă preocupă pentru că înțeleg mecanismele de la Uniunea Europeană, deci este extrem de important acum să oferim un suport concret, consiliere și un lobby politic puternic la nivel european pentru ca Republica Moldova să accelereze rapid procesul de integrare.

În primul rând, este în interesul strategic și vital al României ca Republica Moldova să devină cât mai rapid membru al Uniunii Europene. Este un stat locuit de români. Este al doilea stat românesc cu limba română, limbă oficială, limbă oficială a Uniunii Europene.

Amintesc aici că atât acordul de asociere, cât și tratatul prin care a fost invitată Republica Moldova să înceapă negocierile a fost semnat în limba română, toate documentele au fost semnate în limba română, ceea ce este un lucru foarte important pentru noi. Și să nu uităm o chestiune de care sunt mândru, pentru că am contribuit direct. Peste 50% din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene prin cetățenia română.

Deci, în mod natural și firesc pentru noi este important ca Republica Moldova să primească cât mai multe resurse la Uniunea Europeană, să aibă acces la cât mai multe programe ale Uniunii Europene și evident ca Uniunea Europeană, într-un dialog viitor cu Federația Rusă, să contribuie mult mai energic pentru a stabiliza situația în stânga Nistrului.

Pentru că, dincolo de aspirațiile politice întemeiate și dorința noastră de a recupera distanța care există între cele două maluri ale Prutului, există un conflict înghețat, al cărui actor principal este Federația Rusă, care astăzi duce un război absurd și nedrept în Ucraina și faptul că putem explica aici mult mai în detaliu, mult mai argumentat, mult mai așezat, de la egal la egal, care este situația în regiunea transnistreană și de ce lucrurile nu trebuie privite la pachet.

Deci, din acest punct de vedere cred că urmează 5 ani complicați. Toți ne dorim ca lucrul acesta să se întâmple cât mai rapid.

Nu cred că în 5 ani de zile Republica Moldova va intra în Uniunea Europeană, dar va fi foarte aproape de acest moment și acest lucru trebuie pregătit extrem de temeinic. Eu îmi doresc acest lucru și evident că îmi propun ca în acest mandat să discut deschis despre nevoia de a înțelege mult mai bine de ce România are și această abordare sau o parte din clasa politică, și anume ca procesul de apropiere între cele două state românești să nu fie privit cu suspiciune și cu neîncredere, pentru că suntem singura națiune din Uniunea Europeană care încă nu și-a corectat erorile din secolul trecut.

Germania a reușit într-o manieră extraordinară să își repare o eroare a istoriei, să se unifice pe o cale democratică și eu cred că acest lucru va trebui explicat și la Uniunea Europeană, de ce această teză privind unirea Republicii Moldova cu România nu trebuie privită cu suspiciune, cu reținere și cu respingere, pentru că aici există foarte multă dezinformare și, evident, este rolul politicienilor credibili să explice de ce nu trebuie să ne uităm spre extremele care duc un discurs primitiv și extrem de dăunători pentru România și pentru cetățenii români, și pentru românii și de o parte și de alta a Prutului și, evident, că aici e de muncă foarte mult”, a explicat europarlamentarul Eugen Tomac.

Eugen Tomac, despre salariul minim european și pensia europeană: „Aceste politici sunt absolut necesare”

„Eu cred că nu trebuie să fugim de acest subiect. Uniunea Europeană va fi pe deplin integrată atunci când criteriile ce definesc salariu minim european, pensia minimă europeană și, dacă vreți, pe viitor și un venit minim garantat pentru copii, la nivel european, aceste politici sunt absolut necesare, pentru că ele echilibrează lucrurile, își creează foarte multă echitate, lucru pe care statele membre n-au reușit să le realizeze în interiorul Consiliul Uniunii Europene.

Și atunci este nevoie de această dezbatere aici, în Parlament, împreună cu Comisia Europeană, împreună cu Consiliul Uniunii Europene și pentru a fi cât mai clar, noi nu putem uniformiza o pensie la nivel european, dar în schimb putem avea criterii mult mai clare care să definească modul cum trebuie tratați bătrânii Uniunii Europene și inclusiv persoanele în vârstă din România și voi fi un militant pentru acest obiectiv, pentru că, deși nu sunt social, sunt un om convins de dreapta, cred că oamenii politici responsabili se gândesc cu foarte multă maturitate și responsabilitate către cei care au nevoie de această atenție. Și aici este nevoie de mai multă implicare și dezbatere serioasă și mi-aș dori foarte mult ca în acest mandat să putem realiza și acest obiectiv și eu cred că se va ajunge la un consens, același tip de mecanism.

Aici trebuie să avem criterii foarte clare care să vizeze nivelul de salarizare, nivelul de pensie minimă la nivelul fiecărui stat. Când discutăm despre criterii trebuie să ținem cont, evident, și de contributivitate și nu în ultimul rând de nivelul de dezvoltare economică, pentru că nu poți să muți tot timpul bani într-o parte în alta și, evident, să afecteze economia.

O țară dezvoltată investește în primul rând în educație și, evident, în bunăstarea celor care au contribuit o viață întreagă prin prin efortul pe care l-au făcut pe piața forței de muncă și merită la la bătrânețe să aibă un trai decent. Și asta trebuie să urmărim prin această directivă pe care sper Comisia să o aducă în Parlament”,  a mai explicat europarlamentarul Eugen Tomac, în cadrul rubricii Be EU.

 

 

 

×
x close