Eurodeputații au aprobat noi norme care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme online.
Elisabetta Gualmini, europarlamentar italian, a vorbit în cadrul emisiunii Be eu, despre toate aceste modificări.
”E importantă despre această directivă care este, desigur, obligatorie, obligatorie pentru toate statele membre. Pentru prima dată reglementăm munca pe platformă și vorbim de peste 30 de milioane de lucrători organizați de platformele digitale.
Aceștia sunt în transporturi, în sectorul sănătății, în sectorul livrărilor, bineînțeles. Așadar, un sector care este în creștere. În creștere și în creștere.
Ceea ce spunem noi este că trebuie să luăm în considerare condițiile obiective de muncă. Există aproape șase milioane de falși lucrători independenți în acest sector în Europa, și, prin urmare, am cerut statelor membre să reglementeze condițiile obiective de muncă și dacă lucrătorii sunt angajați sau sunt cu adevărat subordonați platformelor, în ceea ce privește organizarea muncii, pauzele, pentru clasificare și evaluare, atunci este dificil să îi considerăm lucrători independenți.
Și astfel, noi spunem că nu, ei au dreptul de a avea protecție socială și de a fi angajați.
De asemenea, ceea ce este incredibil de important și inovator este faptul că, pentru prima dată, Uniunea Europeană atinge și abordează problema algoritmilor pe piața muncii.
Deci, de exemplu, spunem că avem nevoie de transparență. Avem nevoie ca multinaționalele să denumească. Avem nevoie să își anunțe prezența în fiecare țară în care lucrează.
Și puteți înțelege implicațiile fiscale ale acestui lucru. Și spunem supravegherea umană a celor mai importante decizii din viața ta pe piața muncii.
Deci, nu vor mai exista concedierile prin WhatsApp, nu vor mai exista concedierile prin e-mailuri automate, după ce an angajat a murit deja.
A existat un caz în care un băiat, care făcea livrări în Italia, a murit într-un accident, iar la trei zile după moartea sa, platforma i-a transmis automat un email în care îi spuneau că este concediat pentru că nu și-a îndeplinit sarcinile.
Deci, este inuman. Și astfel, dorim o supraveghere umană a celor mai importante decizii care privesc viața profesională a lucrătorilor”, a spus europarlamentarul italian.
”Vor avea la dispoziție doi ani pentru a implementa această directivă”
De asemenea, Elisabetta Gualmini a spus și când vor avea loc aceste schimbări
”Mâine vom avea votul final și apoi toate cele 27 de state membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a implementa această directivă, care este obligatorie. Așadar, dacă statele membre nu vor dori să o implementeze, bineînțeles că vor fi sancționate.
Sperăm că va exista o participare bună, deoarece vorbim despre protecție socială. Și vorbim despre drepturile lucrătorilor vulnerabili, pentru că unii dintre ei sunt într-adevăr foarte prost plătiți.
Unii dintre ei nu au posibilitatea de a avea un concediu de maternitate, de a avea pensii sociale sau orice altceva. Mulți dintre ei sunt lucrători străini”, a spus Elisabetta Gualmini, în cadrul emisiunii Be eu.