Parlamentul European a adoptat noi norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme online.
Platformele digitale de muncă sunt prezente în sectoare economice diverse - acestea se referă fie la activități ”la fața locului”, cum ar fi șoferii care transportă persoane sau livrează alimente, fie la activități online, cu servicii precum codificarea datelor și traducere.
Europarlamentarul Dragoș Pâslaru a vorbit, în cadrul emisiunii Be Eu, despre beneficiile pe care le vor avea de acum încolo lucrătorii digitali.
”Este un sector mare. Sunt mulți oameni care contribuie fie online, la diverse servicii, fie prin mecanisme acestea de livrare sau servicii de transport cu care suntem obișnuiți.
Ceea ce aveam ca mare preocupare era că, la nivel european, nu exista un regim care să definească foarte clar condițiile de muncă pentru acești lucrători.
Unii dintre ei aveau contracte de muncă, alții dintre ei erau tratați ca servicii independente, altele erau parte dintr-un lanț de subcontractori, cum avem noi, de exemplu, flote care angajează mai departe.
Și ceea ce este foarte important în legislația pe care noi am adoptat-o este că cerem statelor membre să vină cu un regim în care să facă o clară diferență între cei care sunt în relație de muncă propriu-zisă și cei care, până la urmă, sunt independenți. Și există foarte multe situații în care, de fapt, avem o evitare a contractelor de muncă din rațiuni fiscale sau de a nu asuma responsabilități legate de drepturi sociale și acest lucru a fost reglat prin această propunere importantă de directivă privind lucrătorii pe platformele digitale. Asta este denumirea completă.
A doua parte, componentă care și ea este de pionierat, este legată de faptul că avem în aceste platforme digitale algoritmi care sunt folosiți în managementul sau în relația cu acești lucrători. Și ne-am asigurat că există o abordare etică prin care algoritmii singuri nu pot să ia decizii care să afecteze drepturile salariale sau condițiile de muncă pe care le au acești lucrători.
De exemplu, să ne imaginăm că, pe baza unui algoritm, se decide că un anumit șofer într-un serviciu de transport trebuie să ia o pauză de două zile pentru că așa a decis algoritmul. Deci aceste lucruri nu se mai pot întâmpla, pentru că am spus că totdeauna o decizie unde un algoritm sugerează ceva trebuie să fie mediată și intermediată de o persoană care să poată să-și asuma această responsabilitate.
E o inovare pentru că vine într-un context al inteligenței artificiale și al deciziilor de inteligență artificială pe care o să le vedem din ce în ce mai mult răspândite”, a spus Dragoș Pâslaru, în cadrul emisiunii Be Eu.
”O abordare nondiscriminatorie și care să fie la fel pentru toți cetățenii care au anumite dizabilități”
De asemenea, Dragoș Pâslaru a vorbit și despre noua decizie a Uniunii Europene de a implementa European Disability Card și ce presupune mai exact.
”Deci, dacă în primul subiect era discuția despre piața forței de muncă și mai ales mutațiile de pe piața forței de muncă cu apariția digitalului, inteligenței artificiale, de data aceasta ne mutăm într-o zonă de drepturi sociale, este vorba de drepturile personelor cu dizabilități și mai precis suntem în zona de mobilitate.
În Uniunea Europeană, unul de cele mai mari atuuri este mobilitatea în spații europeani. Libera circulație. Și cu toate acestea, aveam obstacole care erau ridicole.
Dacă, de exemplu, într-un stat membru aveai un permis de parcare pentru personalele cu dizabilități, acel permis nu era recunoscut într-un alt stat membru.
Deci, practic, nu puteai beneficia de facilitățile care erau destinate persoanelor cu dizabilități, dar tu neavând această recunoaștere între țări nu puteai beneficia și erai amendat dacă parcai mașina acolo.
Iată un exemplu legat de cardul de parcare.
Dar, practic, noi ce am reglementat tot în ultima plenară prin vot și în negociere a fost să putem avea un regim în care statele membre oferă condiții similare pentru cei care vin, să zicem, din alte state membre, persoane cu dizabilități, la fel cum oferă pentru cetățenii din statul meu respectiv.
Dacă vine un cetățean polonez cu dizabilități, nu doar că poate să parcheze, dar beneficiază de facilitățile de acces la spectacole, la muzee, la tot felul de manifestări, la care accesul gratuit pe care de exemplu îl au francezii cu persoane cu dizabilități, îl pot avea polonezii sau orice altă persoană din statele membre.
Deci, pe de o parte, cardul de parcare și pe de altă parte, o abordare nondiscriminatorie și care să fie la fel pentru toți cetățenii care au anumite dizabilități”, a mai spus Dragoș Pâslaru, în cadrul emisiunii Be Eu.