Antena 3 CNN Be EU Dragoş Benea: "Politica de coeziune e cea mai importantă piesă din angrenajul fondurilor europene în România"

Dragoş Benea: "Politica de coeziune e cea mai importantă piesă din angrenajul fondurilor europene în România"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:45 27 Apr 2024 Modificat la 10:45 27 Apr 2024

Banii merg atât către sănătate şi trasporturi, cât şi în domenii precum economia ecologică sau digitalizarea.

Europarlamentarul Dragoş Benea a vorbit, la "Be EU cu Sabina Iosub", despre cât a reuşit până acum ţara noastră să atragă din aceste fonduri.

"În vestul Europei mai sunt lideri care își imaginează nu doar o Europă cu două viteze, ci cu mai multe viteze. Sper ca alegerile din acest an să-i trezească puțin la realitate pe acești lideri care nu înțeleg că politica de coeziune trebuie să fie prioritară în continuare pentru Uniunea Europeană", a transmis el.

"Simt nevoia să le spun celor de acasă că s-au gândit la un moment dat, aici, la nivel european, câteva state, că dacă tot nu se folosesc așa cum trebuie banii aceia, mai bine să-i ia de tot și să-i folosească în alte scopuri.

Slavă Domnului nu s-a întâmplat așa. Spun slavă Domnului, pentru că, în continuare, putem beneficia noi de acești bani", a punctat Sabina Iosub.

"La noi sunt instituții, în România sunt instituții și în alte state, care nu întotdeauna sunt congruente cu eforturile aleșilor locali, cu eforturile guvernanților de a atrage fonduri europene. Instituții de audit, instituții de soluționare a contestațiilor care sunt destul de bine, cum să spun eu, reglementate prin lege, dar care mai găsesc fel de fel de portițe de a împinge sau de a amâna sau de a răsturna masa cu soluționarea unor achiziții publice", a mai spus el Dragoş Benea.

"Deci gradul de absorbție invocat de cei care voiau să reducă la minim fondurile de coeziune, argumentele erau foarte, foarte subțiri. Cu atât mai mult cu cât uitați, totuși în România noi n-am fost mari campioni ai absorbției de fonduri europene.

Pe 2014-2023 s-a ajuns la aproape 97% grad de absorbție, sume decontate, sume venite în economie cu impact clar în dezvoltarea României până la urmă și evident că asta ne propunem și pentru 2021-2027, în paralel cu PNRR-ul", a mai spus Benea.

Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai sus!

×
x close