Antena 3 CNN Be EU Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare: Trebuie să fim demni în Europa, pentru că suntem și demni de Europa

Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare: Trebuie să fim demni în Europa, pentru că suntem și demni de Europa

3 minute de citit Publicat la 19:31 03 Mai 2019 Modificat la 19:31 03 Mai 2019
o_1d9v7473e1hde1n5o1o991uufi6n8.jpg

Daniel Barbu, candidat la europarlamentare din partea ALDE, a fost invitatul Sabinei Iosub la Be EU LIVE.

”Sper ca împreună cu toți colegii mei liberali români și cu alți liberali care își merită numele, pentru că nu toți membrii ALDE Europa sunt liberali, dar există liberali solizi în Olanda, în Belgia francofonă, împreună cu Spania, vom încerca să dăm Parlamentului European un nou statut. Acest statut nu se poate obține decât prin modificarea tratatelor. Grupul ALDE are ca obiectiv un nou tratat care să confere Parlamentului, dincolo de faptul că reprezintă cetățenii, dar acestă reprezentare nu duce la guvernare. Parlamentul nu are niciun cuvânt de spus în constituirea guvernului UE, care este Comisia” spune Daniel Barbu.

”Evenimentele din ultimii doi ani mi-au confirmat această impresie, elitele politicii românești sunt extrem de complexate în fața Europei, că sunt un fel de oaspeți care trebuie să stea în picioare, care se așteaptă mereu să fie certați, ca fiind mereu suspectul de serviciu. Trebuie să introducem în cultura noastră publică, nu doar că trebuie să fim demni în Europa, ci că suntem și demni de Europa, nu am câștigat la loz în plic calitatea de membrii ai UE, nu avem de ce să purtăm acest complex de inferioritate” a continuat acesta.

”Lucrurile nu sunt perfecte în România, sunt la fel de imperfecte ca în orice altă țară care a avut un trecut greu. Încercăm să ne desfacem de istoria grea, dar cred că cei mai mulți dintre noi o facem cu bună-credință” afirmă candidatul ALDE.

Despre Europa cu două viteze. grupul de la Vișegrad și implicarea privind atragerea fondurilor europene

”Altfel decât prin publicitate și facilitarea accesului la fonduri europene, un europarlamentar nu are ce face. În materie de oportunități, de informații, de ghidaj, un parlamentar european poate face foarte multe. Colegele mele Norica Nicolai și Renate Weber au excelat. Chestiunea Vișegrad este delicată. Țările sunt conduse de guverne care au tendințe dacă nu autoritare, măcar de birocratizare a spațiului public. România nu este acolo, deși avem multe interese convergente cu Ungaria și Polonia, cred că ne deosebește atașamentul față de democrație. Poate guvernul PSD-ALDE nu este ideal, dar nimeni nu îi poate reproșa tendințe autoritare. Cât privește dublul standard, este o chestiune foarte serioasă, pe care aș trata-o pe două planuri. Întâi problema bunurilor de consum. Există o directivă, destul de slabă, care prevede amenzi. Fiind companii mari, nu sunt foarte interesate, s-ar putea să fie mai mare profitul. Să își amintească cei care ne privesc de băncile care au plătit numai ca să nu se înceapă o anchetă penală împotriva lor privind spălare de bani. S-ar putea ca și aceste companii să spună poftim amenzile, noi continuăm. Dacă te uiți la textul Schengen, e unul absolut tehnic. România a depus enorme diligențe și noi am făcut sacrificii financiare considerabile. Ne-am atins obiectivul în urmă cu opt sau nouă ani. S-a recunoscut, apoi s-a spus că e o chestiune politică. Au introdus un cu totul alt criteriu. E ca și cum marile companii ar spune că vând alte produse în România, Ungaria, Bulgaria, pentru că noi suntem mai proști”

Despre eventualele dosare din activitatea de europarlamentar

”Preferința mea, nu știu dacă va fi posibil, comisia LIBE mă atrage cel mai mult. Dosarul cel mai important este cel legat de condiționarea acordării de fonduri structurale de chestiunea statului de drept. Mie mi se pare, dacă e să fie așa, nu mi se pare normal, fondurile structurale au misiunea de a diminua diferențele dintre state, de a-i trage de mână pe cei care sunt în urmă și a-i aduce pe aceeași treaptă cu cei care sunt înainte. Chestiunea asta evocă ”teologia săracului care merită”. Fondurile structurale nu au nicio legătură cu statul de drept. Sigur, asta nu înseamnă că UE nu trebuie să urmărească dacă fondurile nu sunt folosite în mod impropriu. Dincolo de această atenție, rostul acestor bani este de a întări structurile economice ale statelor membre, nu a de a întări sistemul judiciar sau morala publică”

Emisiunea Be EU continuă seria transmisiunilor pe Facebook, în care candidaţii la alegerile europarlamentare vin în exclusivitate să discute cu Sabina Iosub despre planurile lor.

Puteţi interveni în direct în dezbatere prin intermediul secţiunii de comentarii a paginii de Facebook.

Tot acolo puteţi lăsa întrebările dumneavoastră pentru candidatul care va fi prezent în emisiune.

×
x close