Potrivit europarlamentarului Dan Nica, reprezentanții Parlamentului European depun eforturi pentru simplificarea procesului care stă la baza finanțării proiectelor alocate energiei regenerabile.
Astfel, Dan Nica a menționat câteva dintre schimbările care vor fi implementate începând cu acest an.
"Sunt state membre care așteaptă zece ani pentru realizarea unui proiect care are la bază producerea energiei regenerabile, care este, culmea, foarte ieftină.
Prin urmare, am stabilit, pentru acest dosar, mai multe condiții, una dintre acestea fiind stabilirea unor termene fixe, reduse, de nouă sau, pentru proiectele mici, chiar de trei luni de zile.
De asemenea, în cazul caselor, nu va mai fi nevoie de autorizație.
Aceste schimbări vor fi adoptate începând cu primele luni ale anului 2023, iar eu mă aștept ca România să le implementeze imediat.
Prin urmare, cei care sunt interesați să aibă acest tip de energie vor avea o surpriză.
Noi aveam un număr mare de hidrocentrale, pe care nu le putem da în funcțiune din diverse motive.
Astfel, am introdus și prevederea ca interesul public să primeze", a declarat europarlamentarul, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.
Reprezentantul României în Parlamentul European le recomandă oamenilor să se informeze permanent, astfel încât să afle cum pot obține bani pentru instalarea unui sistem care produce energie regenerabilă.
"În PNRR sunt bani pentru asemenea proiecte. Este obligatoriu ca România și Guvernul să vină cu o componentă care să însemne bani pentru persoanele și gospodăriile vulnerabile.
Soluția este să ne mișcăm cu toții foarte repede, astfel încât toate proiectele să fie disponibile în timp util.
Este important ca oamenii să se informeze permanent, pentru a afla cum pot obține bani pentru aceste proiecte", a încheiat Dan Nica.