Antena 3 CNN Be EU Cum poate ajuta UE la dezvoltarea orașelor României

Cum poate ajuta UE la dezvoltarea orașelor României

Gabriel Dano
1 minut de citit Publicat la 11:12 14 Aug 2021 Modificat la 11:47 14 Aug 2021
GettyImages-139491451 (1)
Sursa foto: Getty Images

”Situația fondurilor europene este acum diferită de cea obișnuită. În mode normal am încerca să găsim soluții pentru următorii șapte ani, de pildă 2014-2020 sau 2021-207. Acesta este bugetul pe șapte ani. Dar, de această dată, este o situație excepțională, din două motive: primul este Brexit-ul, trebuie să rezolvăm această problemă, iar al doilea este pandemia de coronavirus, deci soluțiile sunt extraordinare.

Avem acum, pe de o parte, fondurile care provin din buget și, pe de altă parte, avem așa-numitul fond de redresare. Este o diferență clară între cele două, dar eu cred că, pentru orașe, pentru regiuni, dar eu crred că, pentru orașe, pentru regiuni, sunt, de fapt, două surse de bani.

Sunt cerințe foarte stricte. Sunt cerințe diferite pentru așa-numitele planuri naționale, pentru redersare și pentru buget, pentru fondurile structurale.
Dar acestea au ceva în comun. Ceea ce au în comun este o prioritate reală legată tot de ceea ce e legat de schimbările climatice. De aceea, Green Deal și investițiile orientate către climă sunt și în fond și în buget. Aceste este primul aspect.

Al doilea element este noua provocare, aceea care a devenit foarte evidentă în timpul pandemiei. Partea digitală, folosirea internetului. Acum trebuie să investim și să folosim asta pentru viitor în administrație, în domeniul sănătății, în economie.

Poate că problemele sociale sunt cele mai importante pentru că oamenii sunt în situații foarte dificile, așa încât noi trebuie să ne ocupăm nu doar de Green Deal și de digitalizare, ci și de dezechilibrele sociale, de problema educației tinerilor, de încercarea de a găsi locuri de muncă pentru oameni.

Noile fonduri au reguli foarte stricte, deci aceia care pregătesc proiectele trebuie să țină cont de aceste lucruri. Există limite de timp, de sumele minime de bani și mai este aspectul verificării, monitorizării. Totul trebuie să fie foarte atent monitorizat și controlat, pentru că așa o cer vremurile.”

Urmăriți intervenția integrală a lui Jan Olbrycht în video.

×
Etichete: be EU
x close