Antena 3 CNN Be EU Cum combate Uniunea Europeană ingerințele străine

Cum combate Uniunea Europeană ingerințele străine

Sabina Iosub
1 minut de citit Publicat la 11:32 26 Apr 2024 Modificat la 11:32 26 Apr 2024

Odată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, Uniunea Europeană se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga Uniune Europeană.

Democrația din Uniunea Europeană, supusă presiunilor

Încă din 2019 europarlamentarii au semnalat o creștere semnificativă a propagandei rusești precum și eforturi de a eluda restricțiile privind finanțarea partidelor politice.

Două comisii parlamentare succesive au fost înființate pentru a analiza ingerințele străine în procesele democratice din Uniunea Europeană, prima în 2020, iar următoarea în 2022.

Tehnici și tactici de dezinformare

Tacticile de manipulare au ca scop răspândirea de informații false sau înșelătoare cu intenția de a induce în eroare opinia publică și de a crea confuzie, astfel încât adevărul să nu mai poată fi distins de minciună.

Polarizarea opiniilor întărește punctele de vedere extreme într-o dezbatere pentru a reduce la tăcere opiniile moderate și pentru a face dificilă sau imposibilă dezbaterea democratică.

Narațiunile care aduc acuzații fără dovezi despre existența unor fraude, nereguli, sau care inoculează lipsa de încredere în instituții, au ca scop să semene confuzie și haos și să împiedice dezbaterea democratică.

Acțiunea legislativă a Uniunii Europene împotriva ingerințelor străine

Europarlamentarii au adoptat o serie de acte legislative care urmăresc să protejeze cetățenii și societățile din Uniunea Europeană de dezinformare și ingerințe străine.

Actul legislativ privind serviciile digitale impune obligații platformelor online de a combate dezinformarea și a asigura un mediu online sigur și transparent pentru utilizatori.

Noile reguli de transparență privind publicitatea politică interzic reclamele sponsorizate din afara Uniunii Europene înaintea alegerilor.

Prima reglementare din lume privind inteligența artificială protejează drepturile fundamentale în Uniunea Europeană și contracarează dezinformarea prin introducerea unor cerințe de transparență pentru conținutul generat de inteligența artificială.

×
x close