Antena 3 CNN Be EU Be EU Facts First: Diferențele dintre Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene

Be EU Facts First: Diferențele dintre Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene

Sabina Iosub
<1 minut de citit Publicat la 22:34 10 Ian 2024 Modificat la 22:34 10 Ian 2024
steag uniunea europeana
Be EU Facts First: Cu ce se ocupă Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene Sursa foto: Profimedia Images

Pentru a înțelege mai bine care sunt lucrurile pe care Uniunea Europeană le poate face pentru cetățenii ei, e bine să știm care sunt principalele instituții de decizie ale Uniunii. Vorbim despre Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

În U.E. instituția care poate iniția propuneri legislative este Comisia Europeană. Este, dacă vreți, Guvernul Uniunii Europene.

Fiecare stat membru are un reprezentant, așadar sunt 27 de membri ai Colegiului Comisarilor Europeni. România deține în acest mandat portofoliul transporturilor, prin comisarul Adina Vălean.

Cei care dezbat propunerile legislative sunt europarlamentarii. În acest moment sunt 705 eurodeputați, dar din acest an vor fi 720. România va avea în continuare 33 de europarlamentari.

Cea de-a treia instituție, care are un cuvânt de spus, alături de Parlament, în ceea ce privește legislația europeană este Consiliul Uniunii Europene. A nu se confunda cu Consiliul European.

Consiliul Uniunii Europene este condus, prin rotație, de fiecare stat membru pentru o durată de 6 luni. Acum suntem sub președinția belgiană, iar din iulie vor conduce ungurii. România a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene în primele 6 luni din 2019.

×
x close