Janusz Wojciechowski a vorbit despre schimbările prin care au trecut fermierii, din anul 2021 până în prezent, în contextul pandemiei, dar și al războiului dintre Rusia și Ucraina.
”În primul rând, agricultura europeană se practică în condiții foarte dificile.
Primul factor de criză a fost pandemia, cea mai mare pandemie din Europa din ultimii 100 de ani.
Mai sunt și evenimente climatice, dezastre climatice, seceta din 2022 a fost probabil cea mai mare din ultimii 500 de ani și aș dori să folosesc această ocazie pentru a le mulțumi fermierilor omâni pentru contribuția lor la asiguraea securității alimentare în UE în aceste circumstanțe foarte dificile”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.
Citește și: Eurobarometru: Românii susțin ajutoarele acordate de UE Ucrainei
”Rolul României este cel mai important”
Comisarul european pentru Agricultură a ținut să mulțumească tuturor agricultorilor din Uniunea Europeană și spune că, în principal, contribuția României este uriașă pentru a facilita exportul din Ucraina.
”Acest efort este imens. Ar trebui să le mulțumim în fiecare zi agricultorilor noștri din Uniunea Europeană, de asemenea, și fermierilor români, căci contribuția României este uriașă și nu numai în producția de alimente, dar și pentru a facilita exportul din Ucraina.
Rolul României este cel mai important, pentru că mare parte a tranzitului dinspre Ucraina către Europa. către terțe țări s-a făcut prin România.
În primul rând, țin să menționez că toate problemele pe care le-am avut și pe care le avem unele dintre ele existând în continuare, sunt consecința agresiunii rusești din Ucraina.
Înainte de război, în 2021, exista un comerț normal între Ucraina și Europa.
Majoritatea cerealelor ucrainene, pentru că Ucraina e unul dintre marii producători și exportatori de cereale, grâu, porumb, rapiță erau exportate pe Marea Neagră către terțe țări din afara Europei, în Asia și Africa.
Dar, după invazia rusă, drumul spre Marea Neagră a fost blocat. Ucraina a avut o recoltă record în 2021 și a fost o problemă exportarea acetor cereale din Ucraina.
Și acesta a fost motivul pentru care o parte dintre aceste cereale au fost exportate în țările vecine.
A fost o problemă pentru că, înainte de război, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia nu importau grâu, dar după atacul ruseswc, dimensiunile importurilor de cereale din Uniunea Europeană, în special în aceste cinci state membre vecine, a crescut la 6 miliarde de euro.
Am prezentat aceste date la reuniunea Consiliului European.
Este de trei ori mai mult decât bine-cunoscutul acord Mercosur, care a avut consecințe în valoare de 2 miliarde de euro pentru cele 27 de țări ale Uniunii Europene și a fost o mare îngrijorare a agricultorilor de pretutindeni din Europa că acesta ar putea fi perturbator pentru competitivitatea fermierilor europeni.
Dar aici, în statele membre din prima linie, vorbim de cinci state membre, avem 5-6 miliarde de euro doar pentru aceste state, nu pentru toată lumea.
Acum, noi cooperăm cu Ucraina și există o platformă în cadrul Comisiei Europene care coordonează acțiunile, cooperarea bilaterală cu statele membre, dar bineînțeles că problemele nu s-au terminat, pentru că războiul nu s-a terminat.
Totul este o consecință a războiului”, a mai completat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, în cadrul emisiunii BE EU.