"Entuziasmul că vom renunța complet la cărbune, la gaz și mergem doar către resurse regenerabile, se dovedește că este dificil de implementat și că totul trebuie bine gândit, într-un echilibru. În 2050 evident că nu vom mai avea deloc cărbune", a declarat Cristian Bușoi.
"Panâ ajungem acolo, trebuie să depășim o perioadă de tranziție și o criză la care nu ne așteptam și în care dacă am fi investit mai mult în gazul natural, dacă ne-am fi redus producția internă, dacă unele țări europene nu s-ar fi făcut atât de dependente de gazul rusesc, n-am fi fost în situația dramatică în care suntem astăzi", a mai adăugat acesta.
Cristian Bușoi, spune că iarna aceasta nu vor fi probleme atât de mari pentru ca încă 14% din necesar vine din Rusia și o bună parte din gazul pe care îl avem stocat în depozite este la capacitate de 90%.
Marea problemă va fi în iarna 2023, atunci când rezervele nu vor mai fi disponibile.
Pentru problema de anul viitor, Comisia Europeană a propus un regulament de a scurta timpii de aprobare pentru proiectele privind energia regenerabilă.
"Pentru proiectele mici, pentru cei ce doresc să-și pună panouri solare, trebuie să nu mai fie nicio barieră birocratică și niciun fel de autorizație", a menționat Cristian Bușoi.
"Cred că în acestă perioadă, sursa de energie din cărbune trebuie folosita la maxim în România", a declarat Cristian Bușoi.