Antena 3 CNN Be EU Corpul femeii nu trebuie să devină un câmp de luptă

Corpul femeii nu trebuie să devină un câmp de luptă

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 15:06 04 Mai 2022 Modificat la 15:14 04 Mai 2022
viol ucraina

Trebuie să facem tot posibilul ca victimele să primească tot ajutorul de care au nevoie, inclusiv contracepție de urgență. Nicio persoană care caută ajutor în Uniunea Europeană nu trebuie să cadă victimă traficanților de carne vie sau să fie obligată să continue o sarcină rezultată dintr-un viol.

Joia aceasta, Parlamentul European va adopta o rezoluție despre efectele războiului asupra femeilor din Ucraina.

După două luni de la invazia rusă, femeile sunt cele care plătesc cel mai scump. În Irpin, o copilă de 17 ani a stat martor la violul mamei sale și a surorii sale de 15 ani. Ambele au fost bătute până la moarte de soldații ruși. I-au cruțat viața, spunându-i că ”era urâtă” și că voiau să povestească celorlalți ce a văzut.

Aceasta este doar unul dintre nenumăratele cazuri de violență și abuz sexual din partea trupelor armate rusești - parte a unei strategii de teroare.

Președintele Putin și toți cei vinovați trebuie aduși în fața justiției pentru aceste crime de război - în Bucea, Irpin și pretutindeni. UE trebuie să-și intensifice efortul - atât financiar cât și logistic - de colectare și documentare a mărturiilor victimelor și trebuie, de asemenea, să înregistreze toate aceste cazuri de violență sexuală.

Dar femeile din Ucraina nu sunt complet în siguranță nici odată ce au părăsit granițele țării. Din cele 5 milioane de refugiați ucraineni, 90% sunt femei și copii.

Traficul de carne vie este unul dintre cele mai mari riscuri pentru aceste persoane. Chiar înainte de război, ucrainenii erau pe locul al cincilea în clasamentul celor mai traficate persoane în UE.

Uniunea Europeană a luat deja măsuri fără precedent pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, activând Directiva de Protecție Temporară. Aceasta oferă protecție pe întregul teritoriu al UE, precum și drepturi celor care fug de război. Le permite oamenilor să-și găsească un loc de muncă, să se înscrie în sistemul de securitate socială și în cel educațional.

Acest lucru înseamnă că ”piața” traficanților a fost redusă semnificativ. Dar riscul rămâne, totuși, extrem de ridicat, iar pentru prevenirea acestuia mai este de muncă.

Comisia Europeană trebuie să propună mai multe măsuri împotriva traficului, precum un număr unic, gratuit, European de ajutor pentru refugiații ucraineni, cu operatori care să cunoască limba și care să sprijine victimele traficului de ființe umane și pe cele ale violenței sexuale sau de gen.

Am fost cu toții impresionați de valul de solidaritate arătat refugiaților de către cetățenii și societatea civilă din România, Moldova, Polonia și alte state. Fără nicio îndoială, majoritatea celor care vor să ajute sunt conduși de bune intenții.

Din păcate, nu toți. Traficanții vor abuza de vulnerabilitatea refugiaților, pozând în voluntari, cu promisiuni false de găzduire și transport. Acest lucru nu trebuie să fie lăsat să se mai întâmple! Statele membre trebuie să ofere transport sigur și coordonat între țări.

O prioritate absolută trebuie să fie îmbunătățirea sistemului de înregistrare a refugiaților și a voluntarilor, pentru a le asigura siguranța. ONG-urile, societatea civilă și voluntarii care lucrează din greu pentru a-i ajuta pe cei 2,8 milioane de ucraineni refugiați în Polonia admit că nu pot verifica unde au ajuns toți refugiații pe care i-au procesat.

Este timpul ca guvernul polonez să intensifice eforturile de a asigura o mai bună coordonare la fața locului și o distribuție mai bună a rolurilor. Prioritară trebuie să fie protecția și siguranța refugiaților, prevenirea exploatării sexuale și accesul la servicii medicale și educație pentru copii!

O problemă majoră cu care se confruntă femeile ucrainene în Polonia, dar și în Ungaria și Slovacia, este accesul la contracepție. ONG-urile primesc sute de apeluri de la femei însărcinate care părăsesc Ucraina și care nu pot avea acces la o întrerupere de sarcină din cauza legislației poloneze care interzice acest drept.

Acest lucru este inacceptabil! Vrem să reamintim guvernelor, inclusiv guvernului polonez, că au obligația legală de a asigura accesul la contracepție și avort tuturor femeilor care au devenit însărcinate ca urmate a unui viol. Cerem programe UE specifice pentru fetele și femeile care au supraviețuit violențelor, precum și fonduri directe pentru a sprijini organizațiile locale ce oferă servicii și adăpost victimelor.

Dacă este nevoie, aceste persoane trebuie să aibă acces la un transfer imediat în alte state membre, pentru a depăși restricțiile naționale legate de avort.

De asemenea, nu trebuie să uităm de nevoile ucrainencelor care rămân în țară. Drept consecință a războiului, acestea nu mai au acces la servicii sanitare.

În prezent, este estimat că 80.000 de femei sunt pe cale de a naște în Ucraina. Acestea au nevoie de ajutor medical pentru a putea naște în siguranță. Altele ar putea avea nevoie de contracepție de urgență, sau de acces la avort legal și în siguranță, sau de tratament specific pentru urmările violenței sexuale.

Este nevoie de fonduri urgente pentru a oferi aceste servicii, inclusiv contraceptive și produse sanitare și de igienă, în convoaie umanitare spre Ucraina, prin Mecanismul UE de Protecție Civilă.

Din nefericire, violența sexuală este o parte a societăților noastre, chiar și pe timp de pace. Războiul și conflictele armate exacerbează acest fenomen, deoarece în aceste situații extreme, mecanismele de protecție cedează. Corpul femeilor nu trebuie niciodată să devină un câmp de luptă!

Iratxe García Pérez, liderul Social Democraților în Parlamentul European

Robert Biedroń, coordonatorul Comisiei pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Gen în Parlamentul European și autorul rezoluției

×
Etichete: Ucraina
x close