Apreciind beneficiile UE, europarlamentarul a menționat creșterea economică și rată de absorbție de 93% în exercițiul financiar 2014-2020.
Întrebată în ce situație ne aflăm acum, și de felul în care se acordă fondurile europene, europarlamentarul a spus:
"Suntem la început de an, un început care a demarat cu tulburări și nemulțumiri sociale și o puternică retorică anti-europeană, lucru care pe mine mă sperie.
Avem pe 9 iunie alegerile parlamentare și cred că trebuie să vorbim mai mult și despre lucrurile mai puțin avantajoase pentru România.
Ne doare pe toți ceea ce s-a întâmplat cu Spațiul Schengen, dar și despre beneficiile pe care noi le-am avut ca țară ca urmare a apartenenței noastre la Uniunea Europeană.
Am votat dublarea sumei Erasmus pentru studenți, cadre didactice și cercetători. În ceea ce privește România, în decembrie 2023 s-a încheiat exercițiul financiar 2014-2020, cu o rată de absorbție de 93%.
Cred că este o rată decentă, dar sigur că puteam și 100%.
De la intrarea noastră în UE, din 80 de miliarde de euro, dacă scădem contribuția de 20 de miliarde, netul care a intrat în România a fost de 60 de miliarde și triplarea Produsul Intern Brut.
Trebuie să demarăm programele operaționale 2021-2027, care puteau fi demarate de un an și jumătate.
Avem o rată de absorbție de 0,1% din 30 de miliarde de euro pentru 2021-2027, ceea ce este trist. Sunt 12 programe operaționale și regionale.
Din PNRR avem 9 miliarde de euro în visteria Băncii Naționale și s-a cheltuit 1 miliard de euro, deci aproape 10%.
Până în decembrie 2026, acești bani trebuie cheltuiți. Totuși, până la sfârșitul anului 2025, banii trebuie angajați și apoi lucrările făcute până în 2026.
Cred că este important să cheltuim banii pentru că noi nu stăm rău în ceea ce privește sumele pe care le-am primit.
Am primit două tranșe, iar acum facem pregătirile pentru a treia tranșă. 9 miliarde sunt deja în țară.
Acest PNRR ar trebui să creeze noi locuri de muncă, să simuleze creșterea economică, crească PIB. Această șansă nu o s-o mai avem.
Statele care nu cheltuie banii până în 2026 trimit banii înapoi la Comisie, iar aceștia să fie redirecționați pentru armata comună.
Alegerile europene nu trebuie privite ca un exercițiu care nu contează. Chiar ne trebuie profesioniști în Parlamentul European pentru că lupta va fi mult mai dură", a declarat europarlamentarul Corina Crețu.