Comisia Europeană a inițiat, miercuri, proceduri oficiale pentru a evalua posibilitatea ca Meta, furnizorul Facebook și Instagram, să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale.
Meta este acuzată de încălcări ce au legătură cu publicitatea înşelătoare şi conţinutul politic din serviciile sale.
„Acestea se referă, de asemenea, la indisponibilitatea unui instrument eficient de monitorizare a alegerilor și a discursului civic al terților în timp real înainte de alegerile pentru Parlamentul European, pe fondul deprecierii de către Meta a instrumentului său de informații publice în timp real, CrowdTangle, fără un instrument adecvat care să îl înlocuiască”, precizează oficialii Comisiei Europene.
În plus, Comisia suspectează că mecanismul de semnalare a conținutului ilegal din cadrul serviciilor („notificare și acțiune”), precum și căile de atac ale utilizatorilor și mecanismele interne de soluționare a plângerilor nu respectă cerințele Actului legislativ privind serviciile digitale și că există deficiențe în ceea ce privește furnizarea de către Meta a accesului cercetătorilor la datele aflate la dispoziția publicului.
Facebook și Instagram au fost desemnate platforme online foarte mari (VLOP) la 25 aprilie 2023 în temeiul Actului legislativ al UE privind serviciile digitale, întrucât ambele au peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în UE.
În calitate de VLOP, la patru luni de la desemnarea lor, și anume la sfârșitul lunii august 2023, Facebook și Instagram au trebuit să înceapă să respecte o serie de obligații prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale.
Începând cu 17 februarie, Actul legislativ privind serviciile digitale se aplică tuturor intermediarilor online din UE.