Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:30 05 Mar 2024 Modificat la 16:30 05 Mar 2024
comisia europeana
Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova Sursa foto: Profimedia Images

Propunerile, transmise Consiliului, includ actualizări ale acordului cu Ucraina pentru a îmbunătăți punerea în practică și asigurarea respectării acestuia, menținând, în același timp, obiectivele și domeniul său de aplicare.

Acordurile inițiale au fost semnate în iunie 2022 și ulterior prelungite până la sfârșitul lunii iunie 2024. Acestea acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE pentru teritoriile celeilalte părți.

Având în vedere perturbarea sau închiderea rutelor de transport tradiționale din regiune din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a indisponibilității Mării Negre ca rută comercială tradițională pentru cele două țări, prelungirea până cel puțin la sfârșitul anului 2025 va contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare.

Pe baza schimburilor cu statele membre, cu Ucraina și cu părțile interesate, Comisia a ținut seama de lecțiile învățate din punerea în aplicare a actualului acord privind transporturile dintre UE și Ucraina. Deși domeniul de aplicare al acordului va rămâne același, Comisia propune actualizări pentru a facilita punerea sa în aplicare și asigurarea respectării acestuia de către statele membre.

În special, propunerea: să facă obligatorie deținerea de documente care să ateste că un operator de transport este autorizat în mod corespunzător să efectueze transporturi internaționale și că transportul este efectuat în temeiul acordului; să impună obligativitatea deținerii unor documente specifice care să ateste că o operațiune fără încărcătură este direct legată de o operațiune de tranzit sau de o operațiune bilaterală, astfel cum se prevede în acord; consolidarea respectării de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligațiilor referitoare la operațiunile autorizate în temeiul acordului, combaterea fraudei sau a falsificării documentelor conducătorului auto și a încălcărilor normelor de circulație care afectează siguranța rutieră: astfel de infracțiuni pot conduce la retragerea permisului; se adaugă o nouă clauză de salvgardare: în cazul în care piața națională a transportului rutier dintr-o anumită zonă geografică constată o perturbare majoră care poate fi atribuită acordului, acordul ar putea fi suspendat în zona geografică respectivă.

Aceste măsuri vor consolida punerea în aplicare a acordului, fără a compromite beneficiile reciproce, potrivit Comisiei.

Acordul a fost foarte pozitiv atât pentru UE, cât și pentru Ucraina, permițând o creștere puternică a exporturilor lor către piețele celeilalte părți. Acordul cu Ucraina, precum și cel cu Moldova, au fost, de asemenea, esențiale pentru sprijinirea culoarelor de solidaritate. Propunerile sunt acum alături de Consiliu, care trebuie să acorde Comisiei un mandat de negociere cu Ucraina și Moldova.

După ce Consiliul va acorda Comisiei aceste mandate, Comisia va colabora în mod oficial cu țările partenere în vederea obținerii acordului acestora.

×
x close