Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană anunță că este pregătită pentru oprirea livrării gazelor ruseşti prin Ucraina. Contractul expiră astăzi

Comisia Europeană anunță că este pregătită pentru oprirea livrării gazelor ruseşti prin Ucraina. Contractul expiră astăzi

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 09:38 31 Dec 2024 Modificat la 15:58 10 Ian 2025
instalatie gaze naturale
Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina sunt relativ mici. Sursa foto: Getty Images

Comisia Europeană a dat asigurări că este pregătită pentru încheierea, la 31 decembrie, a acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina, pe fondul criticilor premierului Slovaciei, Robert Fico, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt a declarat luni seara că infrastructura europeană de gaze este suficient de flexibilă pentru a asigura livrarea de gaze din afara Rusiei către Europa Centrală şi de Est, prin rute alternative.

"Impactul încheierii acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina asupra securităţii aprovizionării UE este limitat", a afirmat oficialul CE.

Ucraina va opri tranzitul gazelor ruseşti la începutul anului 2025

Ucraina, care rezistă de aproape trei ani invaziei ruseşti, va opri tranzitul gazelor ruseşti la începutul anului viitor. Contractul expiră pe 31 decembrie, iar autorităţile de la Kiev au anunţat de mult timp că nu va fi prelungit.

Slovacia este un important cumpărător de gaze naturale ruseşti care trec prin Ucraina. Au fost vehiculate mai multe opţiuni pentru continuarea livrărilor de gaze, inclusiv cu ajutorul intermediarilor.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a trimis duminică o scrisoare Comisiei Europene în care spune: "acceptarea tacită a deciziei unilaterale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a bloca tranzitul gazelor ruseşti este greşită şi iraţională şi va duce la "sporirea tensiunilor şi a măsurilor reciproce". În opinia sa, întreruperea va afecta mai mult UE decât Rusia.

Fico a ameninţat Ucraina vineri, afirmând că ţara sa, în schimb, nu va mai furniza electricitate.

Comisia Europeană a informat că, de peste un an, lucrează cu statele membre UE pentru a pregăti scenariul fără tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina şi a asigura livrări alternative ţărilor afectate.

Măsurile de eficienţă energetică şi extinderea energiei regenerabile au consolidat în ultimii ani securitatea aprovizionării cu gaze a Europei.

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina sunt relativ mici. Rusia a transportat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina în 2023 - doar 8% din fluxurile de vârf ale gazului rusesc către Europa prin diferite rute în 2018-2019.

×
x close