Bucureștiul încearcă din 2011 să adere la acest spațiu comunitar. Documentul transmis Parlamentului European şi Consiliului propune o strategie de reformare şi finalizarea procesului de admitere a celor patru ţări.
Este nevoie de deschidere în ceea ce privește libertatea de circulație
"Pentru mine este clar că toate statele membre ale Uniunii trebuie să aibă acces la zona Schengen, în momentul în care procesul de evaluare se încheie. Trebuie să fim deschişi în ce priveşte includerea tuturor statelor membre si să discutăm despre protejarea graniţelor externe, dar să avem libertate de mişcare în zona Schengen", a spus europarlamentarul neamț Jan-Christoph Oetjen.
"Sunt de acord cu dvs. când spuneţi despre criterii că sunt politice, pentru că nu numai România, ci şi Bulgaria şi Croaţia au îndeplinit aşteptările Comisiei europene, dar problema este una instituţională. De regulă, Parlamentul European recomandă cu tărie, la fel ca şi Comisia, Consiliului Europei să facă ceva în acest sens, dar Consiliul este cel care este reticent de ceva vreme. Nu văd niciun real interes din partea unor ţări, şi aş putea să le şi numesc, dar nu aceasta este ideea, de a mişca lucrurile şi de a lărgi zona Schengen", a declarat, la rândul său, europarlamentarul bulgar Ilhan Kyuchyuk.
Și Consiliul trebuie să vrea să nu mai avem granițe în interiorul UE
"Mesajul politic e foarte clar. Noi în Parlamentul European vrem ca România să intre în spațiul Schengen, acum șI Comisia șI-a exprimat foarte clar acest lucru. Urmează ca și consiliul să vrea să nu mai avem granițe în interiorul Uniunii Europene", a spus europarlamentarul român Vlad Gheorghe, sâmbătă, în emisiunea Be EU moderată de Sabina Iosub.