Redresarea economică, sprijinul acordat pentru Ucraina sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt doar câteva dintre cele mai importante probleme rezolvate în ultimul mandat al Parlamentului European.
Redresarea economică
Europarlamentarii au aprobat regulile prin care s-a înființat Mecanismul de redresare și reziliență, planul de redresare post-Covid în valoare de 750 miliarde de EUR.
Acesta oferă susținere pe scară largă țărilor UE pentru investițiile și reformele necesare atenuării consecințelor socio-economice ale pandemiei și pregătirii economiilor UE pentru un viitor digital și durabil.
Sprijinul pentru Ucraina
Acest ajutor a inclus negocierea de către europarlamentari a bugetului UE pe termen lung pentru a asigura mai multă finanțare pentru Ucraina.
Facilitatea pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, este compusă din împrumuturi (33 miliarde EUR) și granturi (17 miliarde EUR) până la sfârșitul lui 2027.
Schimbările climatice
Parlamentul a adoptat Legea europeană a climei, care stabilește o țintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și impune prin lege reducerea emisiilor nete din UE până la zero până în 2050.
Ulterior, eurodeputații au aprobat numeroase propuneri care urmăresc să se asigure că UE își poate atinge obiectivele climatice.