Antena 3 CNN Be EU Ce trebuie să facă România ca să nu piardă miliardele de euro de la Bruxelles. Frans Timmermans: "Provocările sunt uriașe"

Ce trebuie să facă România ca să nu piardă miliardele de euro de la Bruxelles. Frans Timmermans: "Provocările sunt uriașe"

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 10:01 01 Apr 2023 Modificat la 10:01 01 Apr 2023
frans timmermans
Ce trebuie să facă România ca să nu piardă miliardele de euro de la Bruxelles. Frans Timmermans: "Provocările sunt uriașe" Sursa foto: Hepta

Acesta a discutat cu liderii politici de la noi din ţară şi a primit asigurări că toate cererile de plată vor fi trimise la timp, în ciuda problemelor pe care România le are cu împlinirea jaloanelor negociate cu oficialii de la Bruxelles.

"România are o oportunitate incredibilă, pentru că fondurile disponibile pentru România sunt substanțiale, iar provocările cu care se confruntă România sunt, de asemenea, uriașe. 

Așa că, haideți să ne asigurăm că putem cheltui banii în intervalul de timp care este alocat pe proiecte care sunt importante, proiecte de infrastructură și alte proiecte care sunt de mare importanță. 

Despre acest lucru am discutat cu el (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu - n.r.) și mi-a spus foarte clar că guvernul se angajează să se asigure că toate condițiile vor fi îndeplinite pentru ca cea de-a treia tranșă să poată fi plătită. 

Și sunt încrezător că acest lucru se poate întâmpla, de fapt, destul de curând", a spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN, unde a explicat şi ce trebuie să facem pentru a nu pierde banii.

Frans Timmermans: "România ar fi trebuit să fie în Schengen cu mulți ani în urmă"

Cât despre aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, Frans Timmermans susţine că acest proces ar fi trebuit să aibă loc cu mai mulţi ani în urmă.

"România ar fi trebuit să fie în Schengen cu mulți ani în urmă. Comisia Europeană a insistat de mulți ani în acest sens. Și eu personal, inclusiv când eram ministru în guvernul olandez, am făcut presiuni în acest sens, pentru că România a făcut tot ce era necesar pentru a fi membru cu drepturi depline al Schengen. Și ar trebui să se întâmple acum, și ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp înainte, și vom continua să milităm pentru asta.

Soluția reală este ca să mergem mai departe cu politica europeană de azil. Să arătăm, în sfârșit, că există solidaritate între statele membre. 

Reacția Austriei nu cred că are prea mult de-a face cu România, ci cu faptul că se confruntă cu o mulțime de migranți, iar acest lucru pune multă presiune pe sistemul lor politic și pe sistemul lor social. 

Așadar, trebuie să ne asigurăm că mergem mai departe cu agenda noastră pentru a crea soluții pan-europene pentru ceea ce este cu adevărat o problemă pan-europeană. 

Cred că acesta este fundalul acestei situații și nu cred că este corect ca România să suporte consecințele a ceva care are foarte puțin sau deloc de-a face cu Schengen sau cu România.

Împărtășesc această frustrare, așa că o pot înțelege pe deplin", a precizat oficialul.

×
x close