Birocraţia împiedică mulţi europeni să beneficieze de fondurile comunitare, iar acest lucru este aşteptat să se schimbe după învestirea noii Comisii Europene. Mai mulţi europarlamentari au cerut simplificarea procedurilor în cazul mai multor programe esenţiale. Printre altele, e vorba despre fondurile de coeziune sau cele pentru tineri. Subiectul a fost dezbătut cu europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu, în ediția de sâmbătă a emisiunii Be EU de la Antena 3 CNN.
Din portofoliul Roxanei Mînzatu, comisarul propus de România, va face parte și fondul social de climă, din care România va primi, în 2027, 6 miliarde de euro.
„Sunt bani pe care țara noastră îi va putea folosi într-o multitudine de variante, să le acorde în special persoanelor care sunt defavorizate de tot ce înseamnă această legislație în materia pactului verde și a schimbărilor climatice, persoanelor care nu își permit să-și acopere costurile pentru facturile la încălzire, electricitate”, a spus Georgiana Teodorescu.
Însă nu s-a stabilit încă ce anume trebuie să facă România pentru a accesa acești bani. Momentan, există un blocaj până ce noua Comisie va fi validată.
„Există o serie de comisari care sunt foarte bine pregătiți, care știu foarte bine ceea ce vor să facă pe portofoliile care le-au fost atribuite și care sunt specialiști, au în spate un background foarte bun, au o educație înaltă, există și unii mai puțin pregătiți, unii care vorbesc politicaly corect, vorbesc doar din cărți, dar la fiecare întrebare aplicată care le-a fost adresată au evitat să răspundă”, a explicat europarlamentara.
„O serie de fonduri europene sunt foarte greu accesibile din cauza birocrației. Europarlamentarii AUR, din care fac și eu parte, și cu încă vreo 50 de colegi europarlamentari din Parlamentul European, am semnat o scrisoare adresată Comisiei Europene, doamne Ursula von der Leyen, prin care îi solicităm să grăbească măsurile de deblocare, de accesare mai facilă a acestor fonduri. Domnia sa a fost într-o vizită în Polonia și a vorbit despre faptul că banii din Fondul de Solidaritate nu ajung și că pentru a se accesa fondurile de coeziune existente este nevoie ca la nivelul Comisiei Europene să se deblocheze puțin lucrurile, să se schimbe procedurile de accesare ca să fie mult mai ușoare. Și noi am cerut asta prin această scrisoare pe care o cosemnăm foarte mulți europarlamentari. Având și speranța că se va întâmpla ceva”, a mai explicat Georgiana Teodorescu.
Ursula von der Leyen a propus crearea unui nou portofoliu, pentru case, unde a fost propus de Danemarca comisarul Dan Jorgensen. Săptămâna aceasta, în cadrul audierilor, el a susținut propunerea de a se crea locuințe noi, accesibile, pentru tinerii europeni.
„Am inițiat chiar eu o propunere non-legislativă, un raport, prin care la nivelul Comisiei Europene să se creeze un nou fond european și să existe co-finanțare, parțial europeană, parțial din partea statelor membre, pentru a se crea locuințe cât mai ieftine pentru tineri până în 35 de ani, familiile, tinerii să poată să-și achiziționeze locuințe la prețuri avantajoase, pe care chiar să și le permită. Și să știți că problema asta nu există doar în România, există și în Spania, există și în Italia, există în foarte multe țări europene care se plâng de o nevoie cruntă de locuințe ieftine pentru tineri”, a spus Georgiana Teodorescu.