Antena 3 CNN Be EU Ce face UE în valul de crize. Europarlamentarul Margarida Marques explică ce se întâmplă cu comerţul internaţional

Ce face UE în valul de crize. Europarlamentarul Margarida Marques explică ce se întâmplă cu comerţul internaţional

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:31 08 Oct 2022 Modificat la 10:46 08 Oct 2022

Margarida Marques, membru în Parlamentul European, a vorbit cu Sabina Iosub în cadrul emisiunii Be EU, despre cum a fost afectat comerţul internaţional din cauza crizelor multiple, dar şi care sunt priorităţile europene pentru a combate consecinţele războiului la nivelul Uniunii Europene.

"Este un subiect foarte important pentru UE. Trebuie să avem un comerţ internaţional, trebuie să face ceva pentru acesta şi să înţelegem cum putem să-l folosim pentru autonomia noastră strategică. Atunci când vorbim despre autonomia strategică, despre energie, despre aprovizionarea cu alimente, despre securitatea alimentară, trebuie să înţelegem că nu suntem singuri pe lume. Şi trebuie să colaborăm cu alte ţări şi, în această situaţie de criză, trebuie să combatem consecinţele războiului la nivelul UE şi să înţelegem cum să colaborăm cu ceilalţi parteneri. 

Comerţul este un instrument în colaborarea cu alte ţări. Desigur, nu este simplu. Trebuie să avem acorduri comerciale. Trebuie să negociem acorduri comerciale, pentru avem nevoie de un mediu echilibrat, adică trebuie să avem relaţii cu alte ţări, dar în producţie, trebuie să respectăm aceleaşi standarde cu toţii (...)

Primul lucru este să protejăm oamenii, familiile. Aceasta este prioritatea. Aceasta a fost prioritatea în timpul pandemiei şi este aceeaşi şi acum, ceea ce înseamnă că nu cetăţenii trebuie să plătească...Cetăţenii trebuie să fie susţinuţi pentru a avea capacitatea de a trăi în situaţia din zilele noastre. Ştim că această creştere a preţului la electricitate, la energie, la gaz, afectează veniturile familiilor, ale cetăţenilor. De pildă, guvernul portughez a decis lunea trecută să dea nişte bani tinerilor, familiilor, pentru ca aceştia să aibă capacitatea de a reacţiona şi de a supravieţui în această nouă situaţie.

Energia este mult mai scumpă, dar şi siguranţa alimentară e o problemă şi noi ştim că această creştere a preţului la energie nu se rezumă doar la creşterea acestui preţ, pentru că sunt implicaţii la nivelul tuturor produselor şi trebuie să oferim acest suport material şi guvernul portughez acum acordă bani cetăţenilor, familiilor", a spus Margarida Marques, membru al Parlamentului European.

Nu mai puţin de 71 de milioane de consumatori din Uniunea Europeană beneficiază în această perioadă de diferite măsuri de protecţie împotriva facturilor uriaşe la energie.

Asta înseamnă subvenţii şi cupoane valorile, reduceri fiscale şi măsuri de evitare a deconectării de la aprovizionarea cu energie.

În viitor, planul este legat de introducerea accelerată a pompelor solare eoliene şi de căldură. Acest lucru ar putea genera importante economii de energie şi ar putea reduce în mod semnificativ utilizarea gazelor fosile pentru producerea de energie electrică şi în clădiri.

×
x close