Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 126 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în porturile care se confruntă cu fluxuri comerciale sporite în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Măsura facilitează fluidizarea schimburilor comerciale dinspre și înspre Ucraina, în conformitate cu obiectivele planului de acțiune al UE "Solidarity Lanes".
România a notificat Comisiei planurile sale de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în anumite porturi românești pentru a investi în instalații suplimentare de manipulare sau de depozitare pentru procesarea mărfurilor deviate de la rutele comerciale normale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a prăbușirii rutelor maritime directe de export ale Ucrainei.
În cadrul acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi de până la 10 milioane de euro pentru companiile de logistică care își desfășoară activitatea în porturile maritime și interioare românești situate la: (i) frontiera de est a UE (Constanța, Galați, Giurgiu); (ii) Canalul Dunăre - Marea Neagră (Poarta Albă, Midia și Năvodari); (iii) Canalul Sulina sau în porturile "satelit" Constanța (Midia și Mangalia).
Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat:
"Această schemă de 126 de milioane de euro va permite României să reducă blocajele create de creșterea bruscă a numărului de mărfuri care sosesc în porturile de pe coasta Dunării și a Mării Negre.
Ajutorul va sprijini operatorii portuari să proceseze și să depoziteze mărfurile care stau la coadă, reducând astfel blocajul cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru va contribui la planul de acțiune al UE privind benzile de solidaritate, fără a denatura în mod nejustificat concurența pe piața unică", a declarat Margrethe Vestager.