Antena 3 CNN Be EU Cât câștigă europarlamentarii: Au un pachet financiar compus din salariu, indemnizații și alte beneficii

Cât câștigă europarlamentarii: Au un pachet financiar compus din salariu, indemnizații și alte beneficii

Calculul care arată veniturile totale încasate de aleșii europeni

Cât câștigă europarlamentarii: Au un pachet financiar compus din salariu, indemnizații și alte beneficii
Cât câștigă europarlamentarii: Au un pachet financiar compus din salariu, indemnizații și alte beneficii
de Mia Lungu    |    08 Iun 2024   •   10:01

Cei pe care îi veți trimite dumneavoastră în Parlamentul European, odată cu alegerile din 9 iunie, vor avea și beneficii financiare. Antena 3 CNN a prezentat calculele care arată ce venituri câștigă aceștia.

Vorbim în primul rând despre salariul de bază, care este stabilit la 38,5% din salariul unui judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Începând cu anul 2023, salariul lunar brut al unui europarlamentar este de aproximativ 9.808,67 euro. După deducerea impozitului UE și a contribuțiilor pentru asigurările sociale, salariul net este de aproximativ 7.665,31 euro. Statele membre pot aplica și impozite naționale suplimentare.

Pe lângă această bază, europarlamentarii primesc şi o indemnizație pentru cheltuieli generale. Aceasta acoperă costurile de administrare a biroului unui deputat, precum chirie, utilități, echipamente. Valoarea acestei indemnizații este de aproximativ 4.778 euro pe lună.

Apoi, europarlamentarii primesc o indemnizație de aproximativ 338 euro pe zi pentru a acoperi cheltuielile de cazare și masă în timpul sesiunilor plenare, reuniunilor comisiilor și altor activități oficiale la Bruxelles sau Strasbourg. În plus, Parlamentul European rambursează costurile de călătorie - bilete de avion, tren, mașină - pentru activitățile oficiale. Rambursarea este efectuată pe baza chitanțelor prezentate.

Europarlamentarii beneficiază de un sistem de asigurări de sănătate care acoperă o parte din costurile medicale, dentare și de spitalizare. Există asigurări suplimentare care acoperă riscurile de viață și accidente pentru europarlamentari.

Ce pensie încasează un europarlamentar după încheierea mandatului

Aceştia au şi dreptul la o pensie după încheierea mandatului. Pensia este plătită de la vârsta de 63 de ani și este calculată la 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet de mandat, până la un maxim de 70% din salariul de bază.

Europarlamentarii primesc şi o diurnă pentru misiuni oficiale în afara Uniunii Europene. Aceasta este de 170 euro pe zi, plus rambursarea costurilor de cazare.  Fiecare dintre ei dispune de un buget pentru angajarea de asistenți și consilieri. Acest buget este de aproximativ 26.734 euro pe lună. Asistenții pot fi angajați pe bază de contract, iar salariile acestora sunt reglementate și plătite direct de Parlamentul European.

Aşadar, europarlamentarii beneficiază de un pachet financiar generos, care include un salariu competitiv, indemnizații pentru cheltuieli de birou și deplasări, asigurări și pensii. Aceste beneficii sunt menite să asigure că europarlamentarii pot să-și desfășoare activitatea în condiții optime și să reprezinte în mod eficient interesele cetățenilor europeni.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close