Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană a negociat achiziţia unui nou vaccin anti-COVID produs cu tehnologie tradiţională de compania farmaceutică Valneva

Comisia Europeană a negociat achiziţia unui nou vaccin anti-COVID produs cu tehnologie tradiţională de compania farmaceutică Valneva

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 19:45 12 Ian 2021 Modificat la 19:45 12 Ian 2021
o_1errq7e26pqouj51ilavos101eb.jpg

Contractul preconizat cu Valneva ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa împreună 30 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 30 de milioane de doze suplimentare.

Discuțiile preliminare finalizate marţi vin în completarea unui portofoliu vast, deja asigurat, de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa.

Acest portofoliu include contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna, precum și discuțiile preliminare încheiate cu Novavax.

Statele UE pot dona vaccinurile sau le pot redirecţiona către alte ţări

Opţiunile diversificate garantează faptul că Europa este bine pregătită pentru vaccinare, odată ce vaccinurile s-au dovedit a fi sigure și eficace, așa cum este deja cazul pentru cele produse de BioNTech/Pfizer și Moderna, autorizate recent, se precizează într-un comunicat de pe site-ul Comisiei Europene.

Statele membre pot decide să doneze vaccinurile unor țări cu venituri medii și mici sau să le redirecționeze către alte țări europene.

"Deoarece pandemia de COVID-19 continuă să evolueze în Europa și în întreaga lume, este mai important ca oricând ca toate statele membre să aibă acces la cel mai larg posibil portofoliu de vaccinuri pentru a contribui la protejarea cetățenilor din Europa și din afara acesteia.

Pasul în direcția unui acord cu Valneva completează portofoliul de vaccinuri al UE și demonstrează angajamentul Comisiei de a pune capăt pandemiei", a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

Vaccinul produs de Valneva este al 8-lea vaccin anti-COVID inclus în portofoliu de Uniunea Europeană

La rândul său, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: "Acest al optulea vaccin se adaugă la gama deja largă și diversificată de vaccinuri din portofoliul nostru.

Procedând astfel, putem spori la maximum șansele ca toți cetățenii să aibă acces la vaccinuri sigure și eficace până la sfârșitul anului 2021. Toate statele membre și-au început campaniile de vaccinare și vor începe să primească un număr din ce în ce mai mare de doze pentru a-și acoperi toate nevoile în cursul acestui an."

Vaccinul produs de Valneva se bazează pe tehnologie tradiţională

Valneva este o companie europeană de biotehnologie care creează un vaccin cu virus inactivat.

Aceasta este o tehnologie tradițională de producere a vaccinurilor, utilizată timp de 60-70 ani, cu metode consacrate și un nivel înalt de siguranță. Majoritatea vaccinurilor antigripale și multe vaccinuri pentru copii utilizează această tehnologie.

În prezent, acesta este singurul vaccin cu virus inactivat împotriva COVID-19 aflat în stadiul de studii clinice intervenționale în Europa.

Comisia, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în crearea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.

×
Etichete: Valneva be EU
x close