Un Parlament nou va aduce și o Comisie Europeană cu o cu totul altă structură. Fiecare stat membru își va desemna câte un comisar.
După alegeri, una dintre primele îndatoriri ale Parlamentului e de a alege președintele Comisiei Europene. Partidele politice europene și-au desemnat candidații cap de listă pentru președinția Comisiei Europene. Apoi, liderii Uniunii vor propune un candidat pentru președinția Comisiei. Parlamentul va vota președintele în iulie.
Statele membre, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați. Candidații pentru celelalte portofolii ale comisiei trebuie să treacă și ei printr-o etapă de strictă verificare parlamentară înainte de a-și prelua funcția.
Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru. Aceștia se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portogoliul lor.
Fiecare comisie se întâlnește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care e trimisă apoi președintelui.
Întreaga comisie trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului. Apoi, președințele și comisarii sunt numiți oficiali de Consiliu.
Noua Comisie Europeană ar trebui să-și înceapă activitatea la 1 noiembrie.