De aceea, executivul european a lansat o nouă rundă de consultări cu partenerii sociali. Subiectul a fost discutat, sâmbătă, în emisiunea Be EU cu Sabina Iosub.
"Sunt diferenţe uriaşe, nu doar între statele membre, cum ar fi salariile minime din Ungaria sau din România, faţă de cele daneze, germane sau suedeze, dar chiar şi în interiorul statelor membre. Nu este nevoie să explic nici românilor, nici ungurilor că este tragic pentru ţările noastre că milioane de oameni au plecat în ultimii ani să lucreze în Europa Occidentală.
Este minunat că avem o piaţă comună şi că există libera mişcare a forţei de muncă, dar aceasta nu e o mişcare liberă, ci una oarecum forţată. Oamenii pleacă pentru că nu pot trăi din salariile de acasă. De aceea caută să-şi facă un viitor în vestul Europei, iar asta cauzează conflicte şi în Europa de Vest.
Unul dintre instrumentele prin care poate fi protejată forţa de muncă şi de a face posibil ca aceasta să rămână acasă, având acelaşi salariu, e acest salariu minim european. De aceea luptăm pentru a-l avea", a spus europarlamentarul ungar Clara Dobrev.