Antena 3 CNN Be EU Reforma pieţei energiei electrice: Soluţiile UE contra volatilității preţurilor

Reforma pieţei energiei electrice: Soluţiile UE contra volatilității preţurilor

Invadarea pe scară largă a Ucrainei de armata rusă a provocat creşteri uriașe în ceea ce priveşte preţurile la energie. Pentru a veita şocurile, Uniunea Europeană a adoptat mai multe decizii.

Reforma pieţei energiei electrice: Soluţiile UE contra volatilității preţurilor
Reforma pieţei energiei electrice: soluţii UE contra volatilității preţurilor
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iun 2024   •   10:05

În aprilie 2024,Parlamentul a adoptat o propunere de reformă a regulilor din piața electricității. Accentul se pune pe încurajarea contractelor pe termen lung pentru energie din surse ne-fosile, introducând soluții mai curate și mai flexibile și care să crească transparența acestei piețe.

UE dorește să se asigure că atât producătorii cât și consumatorii de energie vor beneficia de prețuri predictibile. O modalitate de a realiza acest lucru o reprezintă așa numitele „contracte bidirecționale pentru diferență” prin care se susțin noi investiții în producția de energie cu amprentă de carbon redusă ce necesită finanțare publică.

Concret, autoritățile naționale agreează cu producătorii de electricitate intervaluri predefinite de prețuri la energie. Acest lucru este în beneficiul tuturor: producătorul se asigură că poate vinde energie la un preț predictibil, oferind, totodată, noi surse de energie consumatorilor.

Pentru a crește flexibilitatea sistemului energetic, țările UE trebuie să își evalueze nevoile, să stabilească obiective pentru producția de energie nefosilă și să depună eforturi pentru a permite stocarea energiei.

Vor fi promovate gazele regenerabile și cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi hidrogenul. Scopul este de a combate schimbările climatice și de a reduce dependența UE de combustibilii fosili ruși.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Impozitul de 70% pe veniturile care nu au fost identificate a intrat în vigoare
x close