Antena 3 CNN Be EU Rareș Bogdan, despre importanța Uniunii Europene pentru România: ”Sunt o mulțime de lucruri făcute cu banii europeni”

Rareș Bogdan, despre importanța Uniunii Europene pentru România: ”Sunt o mulțime de lucruri făcute cu banii europeni”

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 11:53 02 Mar 2024 Modificat la 11:53 02 Mar 2024

Rareș Bogdan a amintit despre investițiile care au fost realizat cu ajutorul fondurilor financiare primite din partea Uniunii Europene.

Dacă România nu ar mai face parte din această alianță politică, atunci dezvoltarea țării noastre nu ar mai fi posibilă, mai spune Rareș Bogdan.

”E foarte important pentru români să știe un lucru. Plusul, diferența de balanță între ce am plătit la Uniunea Europeană și ce am încasat este de mai bine de două treimi.

Am încasat 93 de miliarde de euro care se regăsesc în școli, spitale, drumuri, aducțiuni de apă, aducțiuni de gaz și am plătit 26 de miliarde.

Asta pentru cei care încearcă o manipulare ordinară cu atacuri la adresa Uniunii Europene, spunând România a plătit mai mult decât a încasat. Nu. Așa este calculul. România nu a plătit mai mult decât a încasat.

Suntem țară net beneficiară. Net beneficiară. Nu suntem în situația Germaniei. Nemții pot să se uite ciudat pentru că într-adevăr au plătit enorm și au încasat doar în anumite landuri mai mult.

Noi n-am fost nici francezii care să aibă o negociată, o subvenție în agricultură, poate cea mai mare subvenție, pentru că au subvenție și de 650 de euro la hectar pentru sfeclă roșie, spre exemplu.

Noi, în schimb, dacă luăm pe total, încasăm 2,3 miliarde de euro subvenție directă în agricultură pentru 760.000 de fermieri români.

I-am întrebat, erau aici 400 veniți la Bruxelles, și i-am întrebat, de unde aveți banii din subvenție? Aveți subvenții? Toți au ridicat mâna. De unde aveți banii din subvenție? De la Bruxelles.

Dacă mâine nu mai suntem membri ai Uniunii Europene, dacă mâine tensionăm relația cu Bruxelles, o pățim ca ungurii.

Și ni se spendă 20 de miliarde de euro. Adică dumneavoastră nu mai luați 2,3 miliarde de euro, bani care vă ajută să supraviețuiți sau să faceți profituri.

Dacă mâine nu mai suntem, banii ăia îi pierdeți”, a declarat Rareș Bogdan, în emisiunea Be eu.

”Credeți în Europa”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a transmisc, cu această ocazie, un mesaj tuturor românilor.

”Credeți în Europa. România este partea Europei. Cereți-le politicienilor pe care îi veți vota pe 9 iunie să vă reprezinte cu succes, să se bată, să aducă argumente, să vorbească în fața Europei despre istoria fantastică pro-europeană a acestei națiuni, despre caracterul european al acestui popor.

Pe noi încearcă unii să ne explice că trebuie să fim toleranți, să conviețuim multietnic, multicultural.

Păi Dumnezeule, cele mai puternice regiuni de conviețuire multiculturală, multietnică, multireligioasă sunt Dobrogea și Transilvania.

Noi acolo conviețuim de o mie de ani în felul acesta. Nu trebuie să vină cineva să-mi explice că în regiunea capitalei Bruxelles, sau în Berlin, sau în regiunea catalană, sau în Valencia se conviețuiește așa.

Noi le dăm lecții celorlalți. Dar trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să le spunem ce înseamnă Europa. Trebuie să le spunem ce înseamnă regulile, trebuie să le spunem de cei 6 milioane de români care trăiesc și muncesc cu drepturi de pline în Europa, tocmai pentru că suntem membri ai Uniunii Europene.

Trebuie să le spunem despre banii europeni și schimbarea vieții românilor cu ajutorul unor administrații de succes care au știut că implementarea banilor europeni în spitale, în școli noi, în infrastructură rutieră, în infrastructură feroviară.

Am avut 2600 de școli. În urmă cu 4 ani, mergeam în campanie și erau 2600 de școli din 16.500 care aveau toalete în curte.

Eram pe ultimul loc în Europa. Astăzi mai sunt 148. În 4 ani. Restul au fost modernizate cu banii europeni. Legături de gaz, adică aducțiuni de gaz, aducțiuni de apă, canalizare, o mulțime de lucruri făcute cu banii europeni: parcuri auto, autobuze, tramvaie cu banii europeni.

De asemenea, vă dau un exemplu. Drumurile Apusenilor. 86 de milioane banii europeni. Avem și renovări de cetăți: Cetatea din Oradea, din Moldova, din Alba Iulia. Toate renovate. 148 de milioane la Alba-Iulia doar pentru refacerea, restaurarea cetății.

Asta este realitatea europeană. Dacă noi mergem acum în regiunea bruxeleză, mergem în Catalunia, în Bavaria, în Lombardia, în cele mai bogate regiuni ale Europei și luăm cinci școli din 86 de școli cât are Cluj-Napoca, vă asigur că șansa să găsiți mai renovate, mai refăcute, mai utilate decât școlile din Cluj este mică în cele mai bogate regiuni europene.

Dar sigur că e dureros să văd că avem două regiuni, București și Ilfov și regiunea de nord-vest, care sunt în top 10 regiuni de dezvoltare la nivel european și avem alte două regiuni care sunt top 10 regiuni ale sărăciei la nivel european în aceeași țară. Una dintre ele, Oltenia. E o durere pentru mine să văd această disparități extrem de puternice”

×
x close