Anunţul a fost făcut de Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.
"Am convenit astăzi să achiziţionăm încă 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. 75 de milioane de doze urmează să fie livrate în trimestrul 2 din 2021. Nu precupeţim niciun efort pentru a garanta tuturor accesul la vaccinuri sigure şi eficiente", a scris comisarul european pe Twitter.
Today we have agreed to purchase an additional 300 million doses of the #BioNTech/#Pfizer vaccine. 75 million doses to be delivered in Q2 2021.
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) January 8, 2021
We are sparing no effort to ensure access to safe and effective #COVID19 vaccines for all ?? citizens as quickly as possible.
Produsul Pfizer este vaccinul din care UE a comandat cea mai mare cantitate: la cele 300 de milioane de doze contractate anterior cu această asociere germano-americană se vor adauga cele 300 de milioane de doze anunţate vineri de comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară.
Acordul cu Pfizer a fost formalizat de Comisia Europeană, care a propus statelor membre achiziţia a încă 200 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze.
Şefa Comisiei Europene: Să vaccinăm cât mai mulţi oameni, cât mai repede
"Avem, desigur, multe proiecte şi planuri pentru 2021 iar asta este valabil în special în ceea ce priveşte reconstrucţia economiei. Însă aceasta necesită ca noi să depăşim şi să învingem pandemia. În primul rând, asta înseamnă să vaccinăm cât mai mulţi europeni cu putinţă, cât mai repede cu putinţă. De aceea mă bucur să vă împărtăşesc o evoluţie pozitivă a situaţiei.
După cum ştiţi, avem în prezent acces la 300 de milioane de doze de vaccin BioNTech - Pfizer. Vestea bună este că ne-am înţeles cu BioNTech - Pfizer să extindem acest contract. Prin noul acord, vom putea achiziţiona o cantitate suplimentară de până la 300 de milioane de doze. Cu alte cuvinte, acest lucru ne va permite să dublăm numărul de doze achiziţionate de la BioNTech - Pfizer. 75 de milioane din aceste doze vor fi disponibile din trimestrul 2 iar restul, în trimestrele 3 şi 4. Avantajul este că avem deja un contract şi nu vor mai fi negocieri lungi.
Este un vaccin aprobat, procesul de autorizare s-a realizat. Statele membre sunt familiarizate cu el, cu logistica asociată (...) Prin urmare, asta aduce siguranţa planificării şi dă un impuls suplimentar vaccinării în Europa şi în vecinătate (...)", a declarat, vineri, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Separat de Pfizer, Comisia a încheiat o înţelegere cu compania americană Moderna pentru livrarea a 160 de milioane de doze din vaccinul care a primit, recent, autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă.
Atât vaccinul Pfizer cât şi cel de la Moderna presupun administrarea unei doze iniţiale şi a unei a doua doze (rapel) la un anumit interval de timp.
Cantităţile convenite cu cele 2 companii ar ajunge, teoretic, pentru imunizarea a peste 80% din populaţia de 450 de milioane de persoane a ţărilor din Uniunea Europeană.
În afară de produsele Pfizer şi Moderna, Uniunea Europeană a achiziționat un portofoliu amplu de vaccinuri cu tehnologii diferite, având perspectiva de a accesa. în total, până la 2,3 miliarde de doze, aspect care, odată materializat, ar permite nu numai acoperirea nevoilor întregii populații, ci și furnizarea de vaccinuri țărilor învecinate.