Antena 3 CNN Be EU Be EU. De ce în România creditele sunt mai scumpe faţă de alte ţări UE? Răspunsul tranşant al unor europarlamentari străini

Be EU. De ce în România creditele sunt mai scumpe faţă de alte ţări UE? Răspunsul tranşant al unor europarlamentari străini

1 minut de citit Publicat la 10:11 10 Iul 2016 Modificat la 10:11 10 Iul 2016
dgh.jpg

De ce creditele sunt mai scumpe în România? De ce românii primesc dobânzi mai mici pentru banii ţinuţi în bănci?

Răspunsurile le primim de la Sabina Iosub şi invitaţii săi de la ''be EU'', europarlamentarii Costas Mavrides din Cipru şi Alfred Sant din Malta, într-o discuţie despre condiţiile bancare diferite pentru cetăţenii din Uniunea Europeană.

Aşadar, de ce ar trebui ca băncile să ofere condiţii diferite pentru europenii din state diferite?

''Practic, acest lucru, legat de dobânzi, ar fi justificat de două chestiuni importante: unul are de-a face cu forţele care acţionează pe pieţele financiare, iar celălalt, cred, are legătură cu  impedimentele legale. Ideea este că, printr-o convergenţă a pieţelor şi a cadrului legislativ, ar fi trebuit să ajungem de mult la o bază comună în care dobânzile să fie cam la fel, cel puţin în zona euro. Asta a fost situaţia, mai mult sau mai puţin, înainte de criza economică din 2008. De atunci, am fost martorii fragmentării a pieţelor'', a explicat europarlamentarul Costas Mavrides.

Potrivit europarlamentarului Alfred Sant, ceea ce ne face inegali în această Europă unită este faptul că economiile nu sunt la fe de dezvoltate peste tot.

''Economia Germaniei nu este la fel cu cea a Italiei sau cu cea a României. Aşa că există mai multe moduri de a face afaceri, de a obţine o slujbă, un salariu, de a primi o dobândă. Pentru că economiile nu sunt la fel. Cetăţenii sunt trataţi diferit şi asta e o problemă majoră", a spus europarlamentarul maltez.

×
x close