Consiliul lucrează în prezent la o propunere a Comisiei Europene de modificare a celei de a patra Directive privind combaterea spălării banilor (2015/849). Directiva a fost adoptată la 20 mai 2015.
Modificările propuse urmăresc, printre altele, abordarea posibilelor amenințări legate de utilizarea noilor tehnologii în tranzacțiile financiare, consolidarea și armonizarea controalelor asupra fluxurilor financiare provenind din țări terțe cu grad înalt de risc, sporirea transparenței conferirea mai multor competențe unităților naționale de informații financiare.
Potrivit Comisiei, noile norme nu ar împiedica utilizarea normală a sistemului financiar, acestea incluzând garanții adecvate în ceea ce privește libertățile economice și drepturile fundamentale, inclusiv protecția datelor.
Atât Consiliul UE, cât și Consiliul European au solicitat revizuirea și consolidarea legislației UE împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului, în decembrie 2015. Comisia Europeană a publicat propunerea de modificare a celei de a patra directive la 5 iulie 2016. Această propunere face parte din planul de acțiune al Comisiei Europene pentru 2016 vizând consolidarea luptei împotriva finanțării terorismului. Consiliul a adoptat concluzii referitoare la acest plan la 12 februarie 2016.
Directiva va trebui să fie adoptată în comun de către Consiliul UE și Parlamentul European, în conformitate cu procedura legislativă ordinară.
”Foarte, foarte mulți bani pleacă din Uniunea Europeană către paradisuri fiscale, iar acest lucru trebuie să înceteze” spune Marisa Matias, europarlamentar portughez.
”Bunăstarea produsă în Europa pleacă din Uniune. O universitate din Chicago a publicat un studiu, dacă vei taxa veniturile mici, vei crea noi locuri de muncă, dar dacă vei scădea taxele companiilor, nu vei crea noi locuri de muncă, Multe companii preferă să rămână în Europa, în țări cu fiscalitate flexibilă. Noi încercăm să creăm noi motivații pentru companii” a explicat Eva Kaili, europarlamentar grec.
Această emisiune este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European.