Lucrătorul detaşat este acel angajat care este trimis în alte ţări din Uniunea Europeană pentru misiuni cu caracter temporar. Pentru această perioadă, lucrătorul detaşat va beneficia de drepturi şi condiţii speciale de muncă.
Pe durata detașării în altă țară din UE, lucrătorul intră sub incidența clauzelor și a condițiilor de ocupare a forței de muncă din țara gazdă.
Este vorba despre: salariul minim, timpul maxim de lucru și perioadele minime de odihnă, sănătatea și siguranța la locul de muncă, apoi condițiile privind angajarea lucrătorilor prin intermediul agențiilor temporare, condițiile de angajare pentru tineri și femei însărcinate sau egalitatea de tratament între femei și bărbați.
În ceea ce priveşte salariul minim, acesta nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din țara respectivă sau decât salariul stabilit de contractele colective cu caracter obligatoriu în sectorul specific de activitate, dacă acestea sunt în vigoare în țara gazdă.
Angajatorul poate plăti și costurile de călătorie și cazare în țara UE în care detaşează lucrătorul, dacă acest lucru este prevăzut de legislația națională a țării respective. Aceste indemnizații vor trebui să fie plătite ca supliment la salariu.
Pe durata detașării în altă țară din UE, lucrătorul nu va avea nevoie de permis de muncă şi nu va fi nevoit să solicite recunoașterea calificărilor profesionale.
Dacă lucrătorul munceşte în străinătate mai mult de 2 ani, va trebui să se înscrie în sistemul de securitate socială al țării respective.
„Suntem acum la începutul discuțiilor între cele trei părți, adică Parlamentul European, Consiliul Europei și Comisia Europeană. Aceste instituții au poziții diferite, așa că acum discutăm detaliile, pentru că eu sunt convinsă că politica trebuie să aibă la bază situațiile reale, așa că analizăm datele concrete legate de ceea ce se întâmplă. Propunerea din partea Comisiei a venit acum 18 luni. De 18 luni, aceste instituții discută și vă pot spune că există divergențe de opinie între Europa de Est și cea Occidentală, pentru că perspectiva este diferită. Trebuie să avem în vedere că două treimi dintre lucrătorii detașați sunt detașați datorită experienței pe care o au. Deci nu se face pentru diferențele salariale”, a declarat Martina Dlabajová, membru al Parlamentului European.