Consiliul a venit cu o propunere de 1,7 miliarde, iar după negocierile pentru cadrul financiar multianul suma a fost crescută la 5,1 miliarde de euro. Acest program se va axa pe promovarea sănătății și pe prevenirea bolilor.
Sara Cerdas, despre noul program pentru sănătate: Se va axa pe ideea de a avea oameni mai sănătoși și o sănătate mai bună pe parcursul vieții
”Statele membre au competențe în ceea ce privește oferirea de asistență medicală. Asta însemană că fiecare stat decide pentru sine, dar, la nivel european, vom oferi susținere în acest sens. Și pentru ieșirea din pandemie avem o rezervă importantă de produse medicale, ca să nu avem lipsuri, așa cum am văzut la începutul pandemiei și vom avea o nouă autoritate de sănătate la nivel european pentru urgențe care țin de sănătatea publică”, a spus Sara Cerdas, sâmbătă, la ”be EU cu Sabina Iosub”.
Pe ce se va axa programul european de sănătate
Unul dintre principalele obiective ale programului este reprezentat de sprijinirea statelor membre în dezvoltarea standardelor medicale de calitate la nivel naţional.
Be EU. Ce se poate face cu banii programului de sănătate
Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, despre cum poate beneficia România de pe urma acestui program
”Am pornit lupta pentru rezerve(...). Rezervele acestea strategice se constituie cu bani europeni în diverse state membre ale Uniunii Europene, inclusiv la noi. E foarte bine că ne-am implicat de la început. Se stabilesc aceste necesare și un stat membru cumpără în numele tuturor celorlalți necesarul de pe piața mondială. De ce? Ca să nu ne mai concurăm unii pe alții”, a spus Ștefănuță.
”Am avut un an foarte greu(...). Ne uităm spre speranță și oportunitate. Politica aceasta de sănătate europeană poate să ne crească și nouă nivelul sănătății în România și cu asta și starea de bine și viața noastră în general”, a mai spus europarlamentul Ștefănuță.