Antena 3 CNN Be EU Angajatul român, cel mai nemulţumit de pe piaţa europeană de muncă. Economist: "Firmele să ofere mai mult!"

Angajatul român, cel mai nemulţumit de pe piaţa europeană de muncă. Economist: "Firmele să ofere mai mult!"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:10 08 Dec 2021 Modificat la 11:10 08 Dec 2021
angajatori oferte bune romani
Angajatul român, cel mai nemulţumit de pe piaţa europeană de muncă. Economist: "Firmele să ofere mai mult!" Sursa foto: Pixabay

Explicaţie este aceea că România are unul dintre cele mai mici salarii medii şi minime din UE, lucrăm un număr de ore considerabil peste media UE şi avem în acelaşi timp şi cele mai stricte reglementări în privinţa orarului de lucru, potrivit adevarul.ro.

"În mare, angajaţii vor joburi de calitate, asta traducându-se, în cam toate chestionarele existente, atât printr-o remuneraţie adecvată, cât şi prin posibilităţi clare de promovare, durată a contractelor suficient de lungă şi un mediu peste decent al condiţiilor nonpecuniare la locul de muncă", spune economistul Buhai.

Recomandările vin după ce românul a făcut o scurtă analiză privind criza forţei de muncă de la noi şi spune că, în condiţiile în care angajaţii români se numără printre cei mai nemulţumiţi din UE, având printre cele mai mici salarii şi programe stricte de muncă, este necesar ca firmele să ia măsuri.

"Criza de angajaţi din România afectează piaţă internă a muncii de aproximativ un deceniu încoace, impactul ei negativ devenind din ce în ce mai dificil de contracarat (...).

Vestea mai puţin bună (pentru angajatori, desigur) este că într-o piaţă a muncii cu atâtea locuri de muncă vacante, puterea de negociere rezidă aproape în totalitate de partea angajatului... 

Cu alte cuvinte, este imperios necesar, este categoric momentul ca angajatorii ambiţioşi să ofere ceva mai mult, ceva în plus, relativ la "tipic" în economia autohtonă, şi nu e vorba neapărat, sau întotdeauna, despre salarii mărite (desi atunci când peste 25% din angajaţi lucrează pe salarul minim pe economie, asta devine o problema mult mai serioasă decât pare, a priori)", a adăugat Economistul Sebastian Buhai.
 

×
x close