Analize de laborator făcute în mai multe țări din Uniunea Europeană au confirmat prezența dublului standard. Pe piețele din est se vând produse mai slabe calitativ față de cele vândute pe piețele vestice.
De la vârful Comisiei Europene, prin vocea președintelui Jean Claude Juncker, s-a transmis că acest lucru este inacceptabil. Concret însă nu s-a făcut mare lucru.
La finalul lunii septembrie Comisia a publicat un aviz care stabilește doar orientări privind aplicarea legislației Uniunii. Teoretic, se permite autorităților naționale să acționeze.
În toată această perioadă producătorii au pus la îndoială fiabilitatea testelor, susținând că diferențele au fost rezultatul adaptării produselor lor la gusturile locale sau a utilizării ingredientelor locale și a diferitelor locuri de fabricație.
Și la noi în țară s-au făcut teste, iar rezultatele au arătat dublul standard.
Iată o parte din ce s-a aflat în urma testărilor:
Diferenţă între produsul din România şi cel din Germania în ceea ce priveşte valoarea energetică declarată pe etichetă pentru:
- Pate de porc;
- Conservă de pește;
- Cârnați pentru grătar;
- Șuncă de porc;
- Conservă hering.
Diferenţă între produsul din România şi cel din Cehia în ceea ce priveşte valoarea energetică declarată pe etichetă pentru:
- Pate de ficat
Diferenţă între produsul din România şi cel din Belgia în ceea ce priveşte valoarea energetică declarată pe etichetă pentru:
- bacon cuburi
Diferenţa între produsul din România şi cel din Franța în ceea ce priveşte valoarea energetică declarată pe etichetă pentru:
- Conservă macrou.