Alin Mituța, europarlamentar Renew, a vorbit despre Directiva micului-dejun, noua reglementare a Uniunii Europene, și ce presupune aceasta.
”Uniunea Europeană vrea să mâncăm mai sănătos. Vrea să nu mai mâncăm atâtea zaharuri, de exemplu, și substanțe chimice pe care le avem în aceste produse pe care le consumăm fie la micul dejun, fie în alte părți.
Vrem, în același timp, și asta e foarte important, să protejăm producătorii de miere, pentru că, de fapt, parte importantă din acest pachet de directive pentru micul dejun, „Breakfast Directives”, cum le numim.
De fapt, se referă la miere. Avem o mare problemă în România, unde sunt cei mai mari producători de miere din Europa, dar, din păcate, producătorii noștri nu pot să-și pună pe piață foarte bine produsele, pentru că suntem invadați de amestecuri de ”miere” din China, care, de fapt, nu sunt miere, ci sunt amestecuri de zaharuri și lucruri care nu sunt deloc naturale”, a spus Alin Mituța, europarlamentar.
Be EU, in direct din BruxellesEuroparlamentarul Alin Mituta, despre prioritățile Parlamentului European
Publicată de Be EU pe Marţi, 13 februarie 2024
”Punem pe etichetă exact ce conține produsul și de unde provine”
”Problema pe care o avem în Uniunea Europeană este că etichetarea este deficientă. Ce am făcut prin „Breakfast Directives” este să punem pe etichetă exact ce conține produsul și de unde provine mierea respectivă, astfel încât consumatorii să știe foarte clar ce consumă, iar apicultorii, ce care produc miere, să aibă, la fel, o șansă să poată să pună pe piață produsele lor, dar și să le exporte în Uniunea Europeană. (...)
Directiva se referă și la sucurile naturale, care nu ar trebui să conțină zahăr adăugat, trebuie să fie așa cum este sucul stors din fructe. În plus, permitem, pentru cei care vor să consume mai puțin zahăr, pentru că știm că zahărul, în general, chiar și cel din fructe nu e chiar bun pentru sănătate, să existe procedee prin care producătorii de sucuri naturale să scoată 30% din zahărul natural și să vândă, practic, produse, sucuri cu conținut redus de zahăr.
Pentru partea de dulcețuri, la fel. Ceea ce facem acolo este că creștem conținutul de pulpă de fruct”, a mai adăugat europarlamentarul Alin Mituța.