România are un potențial agricol uriaș, însă acesta nu este valorificat. Agricultura este una dintre temele cele mai importante la nivel european, unde se lucrează la elaborarea unei strategii comune post 2020. Până atunci însă, la nivel național, România trebuie să rezolve mai multe probleme.
”Prima provocare e cum să obținem destui bani, din cauza Brexit, din cauza altor provocări. Apoi este cea a unei politici comune, este o problemă faptul că nu avem fermieri tineri. Există discuții despre flexibilitatea acestor politici, strategii la nivelul fiecărei țări. Banii din politica comună vor ajunge la fermierii adevărați. O altă discuție este cea despre împărțirea corectă a banilor între țări și apoi între fermieri. Fermele de familie sunt baza agriculturii europene și cred că aceasta este direcția importantă” a explicat Franc Bogovic, europarlamentar sloven și fost ministru al Agriculturii.
”Lucrurile sunt complicate în România, care nu prea ține pasul cu celelalte state membre. În toate statele sunt probleme, inclusiv o depopulare masivă la nivel rural. În România sunt foarte multe lucruri care nu funcționează cum ar trebui. Avem o agricultură care nu este dezvoltată, trebuie tehnologizată pentru a fi competitivă. Nu poți fi competitiv dacă nu ai forță de muncă. Dacă avem în vedere și diferența de subvenții, nu putem fi competitivi. Prima chestie care ar trebui făcută este cea a unui birou unic de avizare a proiectelor europene” apreciază europarlamentarul Daniel Buda.