"Propunem acest lucru acum pentru a avea un instrument care să ne permită să acţionăm la nivel european. Este adevărat că până acum acţionam prin înţelegeri bilaterale între statele membre şi operatori din ţări terţe. Dar acum puteam aborda această chestiune a traficului de fiinţe umane printr-un instrument european şi de aceea propunem acest lucru", a spus Vălean, la Strasbourg.
"Este, într-adevăr, prevăzut ca părţile respective să aibă dreptul de a fi auzite. Deci, practic, nu este ceva automat declanşat de Comisie, este ceva în cele din urmă discutat, investigat şi apoi propus în comitologie să fie convenit de la caz de la caz", a afirmat Adina Vălean.
Termenul "comitologie" desemnează modul în care Comisia Europeană îşi exercită competenţele de executare care îi sunt conferite de legiuitorul UE, cu sprijinul comitetelor formate din reprezentanţi ai statelor membre ale UE.
"Sper cu adevărat că acest instrument nu va fi de fapt folosit, pentru că o bună parte a scopului său este prevenţia, să ajute operatorii să aleagă să nu se implice în acest fel de practici.
Până acum, când atrăgeam atenţia unor companii aeriene din ţările terţe discutam eu însămi, echipa mea din DG MOVE, vicepreşedintele Margaritis Schinas, vorbeam cu toată lumea şi am găsit uşi deschise pentru că nimeni nu vrea să fie etichetat ca fiind implicat în aceste practici ilegale", a afirmat comisarul european pentru transporturi.
"Deci da, instrument paneuropean, da - act de implementare în comitologie, da la dreptul de a fi auzit, şi da, instrument de prevenţie. Asta sperăm să fie în cele din urmă", a mai spus Adina Vălean.
UE propune includerea pe o listă neagră a operatorilor de transport implicați în traficul de persoane sau trecerea ilegală a frontierelor
Comisia și Înaltul Reprezentant propun o serie de măsuri de prevenire și restricționare a activităților operatorilor de transport care sunt implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE sau facilitează aceste activități.
a parte a răspunsului unitar al Uniunii Europene la instrumentalizarea susținută de stat a persoanelor aflate la frontiera externă a UE cu Belarus, Comisia și Înaltul Reprezentant propun astăzi o serie de măsuri de prevenire și restricționare a activităților operatorilor de transport care sunt implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE sau facilitează aceste activități.
Se va adăuga astfel un nou instrument la setul de instrumente de care dispune UE pentru a sprijini statele membre afectate de astfel de atacuri hibride. Măsurile luate în cadrul acestui instrument ar trebui să fie însoțite de alte forme de ajutor, în special de asistență umanitară. .
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Încercările de a destabiliza UE prin instrumentalizarea oamenilor nu vor funcționa. UE este unită și întreprinde diverse acțiuni pentru a rezolva situația de la frontierele externe ale UE cu Belarus.
Așa cum am anunțat prima oară în urmă cu două săptămâni, prezentăm astăzi o nouă propunere vizând includerea pe o listă neagră a operatorilor de transport implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE. Nu vom accepta niciodată exploatarea ființelor umane în scopuri politice.”