Antena 3 CNN Be EU Acord istoric privind impozitarea multinaţionalelor. UE susține „acordul global fără precedent” privind impozitul pe profit

Acord istoric privind impozitarea multinaţionalelor. UE susține „acordul global fără precedent” privind impozitul pe profit

Alexandru Negrici
1 minut de citit Publicat la 17:50 12 Iul 2021 Modificat la 17:50 12 Iul 2021
o_1fadj47jd3k31jde1vskp0aiqbb.jpg
Sursa foto: Getty

Potrivit unui comunicat al CE, acest consens fără precedent va da startul unei reforme complete a sistemului internaţional de impozitare a multinaționalelor.

Decizia va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va însemna că cele mai mari societăţi din lume vor trebui să plătească impozite oriunde îşi desfăşoară activitatea economică.

În același timp, o rată de impozitare efectivă minimă globală de cel puțin 15% va ajuta la reducerea planificării fiscale agresive.

"A fost făcut un pas îndrăzneț, unul pe care puțini l-ar fi crezut posibil acum doar câteva luni. Aceasta este o victorie pentru echitatea fiscală, pentru justiția socială și pentru sistemul multilateral", a declarat Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

"Munca noastră nu este terminată. Avem până în octombrie să finalizăm acest acord. Sunt optimist că vom putea ajunge în acel moment și la un consens între toate statele membre ale Uniunii Europene cu privire la această problemă crucială. ”, a continuat Gentiloni.

Lucrările sub auspiciile cadrului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) se concentrează pe două probleme principale:

  • Adaptarea normelor internaționale cu privire la modul în care impozitarea profiturilor corporative este împărțită între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri, inclusiv capacitatea companiilor de a face afaceri fără o prezență fizică. Conform noilor reguli, o parte din profiturile în exces ale celor mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale (EMN) ar fi redistribuită către jurisdicțiile pieței, unde se află consumatorii sau utilizatorii.
  • Asigurarea faptului că întreprinderile multinaționale sunt supuse unui nivel efectiv minim de impozitare pentru toate profiturile lor în fiecare an. Aceasta va fi stabilită la o rată de cel puțin 15% și se va aplica tuturor grupurilor multinaționale care realizează venituri financiare combinate de peste 750 milioane EUR.

Detaliile tehnice ale acordului vor fi negociate în lunile următoare în vederea aducerii tuturor celor 139 de membri ai OECD la un acord final în octombrie.

Odată ce există un acord global bazat pe consens pe ambii piloni, Comisia va trece rapid să propună măsuri pentru punerea lor în aplicare în UE, în conformitate cu agenda fiscală a UE și cu nevoile pieței unice.

×
Etichete: g20
x close