Antena 3 CNN Arena Politică O nouă majorare a pensiilor, pentru 90% dintre pensionari, va avea loc la 1 ianuarie 2024

O nouă majorare a pensiilor, pentru 90% dintre pensionari, va avea loc la 1 ianuarie 2024

bani getty images
O nouă majorare a pensiilor pentru români, de la 1 ianuarie. FOTO: Getty Images
28 Aug 2024   •   13:23

Noua formulă de calcul a pensiilor din luna septembrie, inițiată de Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Muncii, se va aplica tuturor celor 4,6 milioane de pensionari, fără indexări în minus pentru niciunul dintre beneficiari. Mai mult, legea prevede o nouă majorare de la 1 ianuarie, de care vor beneficia aproximativ 90% dintre pensionari, inclusiv o mare parte a celor care au rămas cu aceleași venituri în urma recalculării. 

3,8 milioane de pensionari au primit pensii mai mari

În acest moment, în România există 4,6 milioane de pensionari, dintre care 3,8 milioane beneficiază de venituri mai mari în urma recalculării pe baza noii formule. Pentru aproape 84.000 de români pensiile au rămas la fel, iar altor aproximativ 700.000 de pensionari, deși în baza recalculării a reieșit o sumă mai mică, aceștia vor încasa în continuare aceeași pensie ca și până acum, pe baza principiului cuantumului cel mai favorabil prevăzut de lege.

Noua formulă de calcul, mai simplă și mai echitabilă

Noua lege a pensiilor susținută de către PSD vine și cu o nouă formulă de calcul. Astfel se introduce un mecanism de indexare anuală a veniturilor în baza valorii punctului de referință (VPR) al cărui valoare actuală este de 81 de lei, însă care crește anual cu rata inflației + 50% din creșterea salariului mediu brut. 

Spre exemplu, o persoană care se pensionează după data de 1 septembrie și are cumulate 100 de puncte, va avea o pensie de 8.100 de lei, în baza VPR. La 1 ianuarie, după indexarea cu rata inflației din anul 2023 de 10% la care se adaugă 50% din creșterea salariului mediu, adică încă 2,5%, înseamnă o majorare a valorii punctului de referință și implicit a pensiei de 12,5%. Asta înseamnă că VPR ajunge la 91 de lei, iar de la 1 ianuarie pensia persoanei respective va crește cu 1.000 de lei, deci va primi 9.100 de lei. 

Indexarea se va aplica tuturor celor 4,6 milioane de pensionari care au beneficiat sau nu de majorări în urma recalculării.

Pensia medie crește cu 100 de euro

Pensia medie în plată va crește, de la 1 septembrie, la 2.700 de lei, de la 2.290 de lei cât este în prezent. Asta înseamnă că veniturile pensionarilor din România au crescut, în medie, cu 100 de euro. 

×
Citește mai multe din Arena Politică
» Vezi toate știrile din Arena Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close