Antena 3 CNN Life Știinţă Locul din România unde a fost descoperită o importantă zonă metalurgică din perioada neolitică

Locul din România unde a fost descoperită o importantă zonă metalurgică din perioada neolitică

Claudia Popovici
<1 minut de citit Publicat la 17:48 01 Noi 2024 Modificat la 19:40 01 Noi 2024

Arheologii Muzeului Naţional al Banatului (MNB) din Timişoara au scos la lumină, recent, mărturii istorice databile începând cu perioada neoliticului timpuriu (circa 5950-5850 a.Chr) până în perioada epocii moderne, fiind identificată o zonă metalurgică în arealul oraşului Recaş.

Dintre structurile metalurgice descoperite, un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier a fost selectat pentru prelevarea in situ şi transportat ulterior în depozitele Muzeului Naţional al Banatului pentru cercetarea şi posibila expunere într-una dintre expoziţiile viitoare, arată, vineri, o postare pe Facebook a MNB.

[GAL layout="3"]



Vestigiile au fost descoperite săptămâna trecută, pe parcursul cercetărilor arheologice derulate pe cel de-al şaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timişoara Est - Lugoj. În paralel cu procesul de construcţie a căii ferate, MNB lucrează şi la documentarea şi prelevarea vestigiilor afectate de proiectul investiţional.

Situl de la Izvin-Obiectiv 6 (oraş Recaş) s-a remarcat prin identificarea unei zone metalurgice care datează, cel mai probabil, de la mijlocul mileniului I p.Chr. Structurile identificate vor ajuta arheologii să înţeleagă mult mai bine etapele prelucrării fierului din zona câmpiei bănăţene, de la producerea cărbunelui necesar reducerii minereului de fier până la prelucrarea efectivă a lingourilor rezultate.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole