Antena 3 CNN Actualitate Ziua Națională a României, sărbătorită la Alba Iulia. Ceremonia a început cu o depunere de coroane

Ziua Națională a României, sărbătorită la Alba Iulia. Ceremonia a început cu o depunere de coroane

2 minute de citit Publicat la 10:30 01 Dec 2016 Modificat la 10:30 01 Dec 2016

Manifestările prilejuite de împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire din 1918 şi de aniversarea Zilei Naţionale a României au debutat joi, la Alba Iulia, în prezenţa a aproximativ două sute de persoane, prin intonarea Imnului Naţional şi printr-un ceremonial de depuneri de coroane la statuile lui I. I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu. 

Au fost depuse coroane de flori, în acordurile Imnului Eroilor, din partea Preşedinţiei, reprezentată de consilierul pentru Cultură, Culte şi Centenar, Sergiu Nistor, şi a Guvernului, reprezentat de Petre Guran, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, a depus o coroană de flori preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, alături de patru deputaţi de Alba, Senatul fiind reprezentat la momentul solemn de către vicepreşedintele Alexandru Pereş, parlamentar de Alba. 

Coroane de flori au fost depuse şi din partea Instituţiei Prefectului şi a Consiliului Judeţean Alba, a Primăriei Municipiului Alba Iulia, Academiei Române şi ASTRA, precum şi din partea partidelor politice. 

Festivităţile vor continua la Alba Iulia cu depuneri de coroane la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand şi Maria, aflate în faţa Catedralei Reîntregirii, şi la statuia ecvestră a primului unificator al celor trei provincii româneşti, Mihai Viteazul. Totodată, vor fi depuse jerbe de flori şi la busturile făuritorilor Unirii, aflate în zona Sălii Unirii, imobil în care, în urmă cu 99 de ani, cei 1.228 de delegaţi au votat unirea Transilvaniei cu România. 

Tot la Sala Unirii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, va fi gazda unui alt moment tradiţional în cadrul manifestărilor desfăşurate de 1 Decembrie la Alba Iulia, respectiv primirea soliilor din cetăţile de scaun, Târgovişte şi Suceava. Cu acest prilej, va fi prezentată şi Garda Naţională de la Alba Iulia, cea mai nouă trupă de reenactment istoric a Muzeului Naţional al Unirii, constituită în memoria celor care au asigurat protecţia celor peste 100.000 de oameni prezenţi la actul istoric de la 1 Decembrie 1918. 

După un Te Deum oficiat la Catedrala Reîntregirii, va urma unul din punctele de atracţie ale manifestărilor de la Alba Iulia, respectiv parada militară, cu defilarea trupelor şi a tehnicii militare. 

'Marea Unire a Bucătarilor', cu alte cuvinte masa populară, spectacolul de muzică populară 'Cânt şi suflet românesc', o conferinţă REPATRIOT, un concert al Filarmonicii Naţionale 'Serghei Lunchevici', din Chişinău, Republica Moldova, un recital al Andrei şi trupei Zdob şi Zdub, iar, la final, spectacolul pirotehnic Emotion Romania sunt celelalte manifestări care vor avea loc de Ziua Naţională la Alba Iulia. 

Bugetul alocat manifestărilor organizate la Alba Iulia la împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire din 1918 se ridică la 400.000 de lei, bani proveniţi de la Consiliul Local Alba Iulia. De asemenea, două societăţi au acordat sponsorizări în valoare de 50.000 de euro, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coşer. 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole