ZIUA MUNCII. Unul dintre cele mai prospere locuri din România, acum mai bine de un secol, s-a transformat astăzi, într-un sat uitat de lume. Colonia 1 Mai, un sătuc din comuna braşoveană Vulcan era una dintre cele mai bogate localităţi din judeţ.
Pe vremea aceea, a fost fondată în sat colonia minieră Concordia. O mare parte dintre locuitori s-au angajat la mină, iar patronii nemţi au dezvoltat satul aşa cum nimeni nu s-ar fi aşteptat.
Specialişti din toate colţurile lumii au fost aduşi la Concordia pentru a extrage cărbune din subteran. După anii '60, însă, când mina a fost închisă definitiv, totul a fost lăsat de izbelişte. Doar câteva locuri mai amintesc astăzi de Mina 1 Mai.
Colonia 1 Mai adăposteşte în jur de 700 de suflete.
„Colonia 1 Mai s-a înfiinţat odată cu înfiinţarea minei de cărbuni, acum 100 de ani, care a funcţionat până în anul 1960 ca mină de cărbuni şi se extrăgea cărbunele de la o adâncime de 100 de metri. Au construit şi locuinte pentru oameni pentru că ei au adus specialişti din alte ţări, din alte judeţe sau alte regiuni, pe vremea respectivă, constând în electricieni, meseriaşi în mină, oameni specializaţi”, a povestit Gheorghe Călburean, primarul comunei Vulcan.
În 1946, mina Concordia a fost naţionalizată, iar liderii regimului comunist de la acea vreme au schimbat denumirea în "Colonia 1 Mai". Puţini oameni ştiu că, în ziua de azi, mai există o intrare în mină care nu a fost încă acoperită.