Antena 3 CNN Life 15 martie, Ziua Mondială a Somnului. Importanța unui somn corect și probleme care apar odată cu lipsa lui

15 martie, Ziua Mondială a Somnului. Importanța unui somn corect și probleme care apar odată cu lipsa lui

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:30 15 Mar 2024 Modificat la 08:31 15 Mar 2024

Ziua mondială a somnului este promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

Pentru ediţia din acest an, organizatorii au propus tema "Echitatea somnului pentru sănătate globală" (Sleep Equity for Global Health), arată worldsleepday.org. Deşi somnul este esenţial pentru sănătate, există diferenţe considerabile între diverse grupuri şi comunităţi de oameni în privinţa posibilităţii de a obţine un somn suficient şi odihnitor. Aceste diferenţe nu au cauze biologice, ci sociale.

De exemplu, persoanele care aparţin unor minorităţi ce sunt stigmatizate în anumite părţi ale lumii, precum cele etnice, religioase, sexuale, persoanele suferinde de anumite boli sau cu dizabilităţi, sunt predispuse la tulburări de somn.

Această problemă apare şi în cazul persoanelor neurodivergente sau a celor care trăiesc sub sau la limita sărăciei. Persoanele care aparţin acestor categorii rareori beneficiază de ajutor de specialitate adecvat pentru rezolvarea acestei probleme ce le poate deteriora grav sănătatea.

Lipsa somnul duce la probleme grave de sănătate 

Organizatorii lansează un apel către clasa politică, angajatori, liderii comunităţilor, cadrele didactice şi creatorii de conţinut pentru a face cunoscute unui număr cât mai mare de oameni importanţa atât a factorilor biologici care influenţează somnul, cât şi a celor sociali.

În ciuda faptului că nu costă nimic și nici nu necesită un efort fizic, somnul nu este prețuit la adevărata sa valoare. Ci dimpotrivă, tot mai multe persoane aleg să renunțe la el în detrimentul altor activități. 

O cercetare efectuată la Universitatea Monash din Australia, ale cărei rezultate au fost publicate în decembrie 2023 în revista Neurology, publicaţia oficială a Academiei Americane de Neurologie, a arătat că există asocieri între tiparul neregulat al somnului şi riscul de demenţă. Astfel, persoanele care nu au un program strict de somn sau care pierd nopți la rând prezintă un risc mai mare de demenţă în comparaţie cu cele care dorm şi se trezesc la ore mai regulate.
 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole